• Directorul general al OMS, Dr. Tedros, a declarat că foametea este aproape omniprezentă în Sudan.
  • 12 milioane de oameni au fost deja strămutați în Sudan, ceea ce reprezintă cea mai mare criză de strămutare din lume în prezent. 
  • El a comparat ajutorul acordat crizei din Ucraina, sugerând că doar o fracțiune din asistența oferită Ucrainei a fost direcționată către alte crize umanitare.

Foametea în Sudan, o țară loviță de război „este aproape peste tot”, a declarat directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru BBC.

„Situația din Sudan este foarte alarmantă… deplasările masive – este acum cea mai mare din lume și, desigur, foametea”, i-a spus directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus lui Mishal Husain. Acesta a declarat că 12 milioane de oameni au fost deja strămutați, adăugând că atenția comunității globale față de Sudan a fost „foarte scăzută” și că rasa a fost un factor. Mii de oameni au fost uciși de la izbucnirea unui război civil în aprilie 2023 între armata sudaneză și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF).

„Imaginați-vă: distrugere, strămutare, boli peste tot, iar acum foamete”, a declarat Dr. Tedros pentru BBC. El a spus că a vizitat recent o tabără pentru persoanele strămutate intern și un spital din Sudan. „Vedeți acolo mulți copii piele și os, emaciați”. Aproape 25 de milioane de oameni – jumătate din populația Sudanului – „au nevoie de sprijin”, a spus Dr. Tedros.

Recomandări

ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, Dr. Tedros a spus că lumea nu a acordat „aceeași atenție vieților negre și albe”.

La acea vreme, el a detaliat spunând că doar o fracțiune din ajutorul acordat Ucrainei a fost acordată altor crize umanitare, Tigray din Etiopia, Yemen, Afganistan și Siria neprimind același tratament. Dr. Tedros a îndemnat mass-media să acorde mai multă atenție Sudanului, descriind situația de acolo drept o „tragedie”.

În august, un comitet de experți sprijinit de ONU a declarat foamete într-o tabără care adăpostește aproximativ 500.000 de persoane strămutate în apropierea orașului asediat el-Fasher din Darfur, una dintre regiunile cele mai afectate de conflict.

Liderul armatei sudaneze, generalul Abdel Fattah al-Burhan, și șeful RSF, Mohamed Hamdan Dagalo, au organizat împreună o lovitură de stat în 2021, dar apoi au căzut la pace, provocând în cele din urmă prăbușirea Sudanului într-un război civil anul trecut.

Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt acuzate că sprijină RSF cu bani și arme – ceea ce acestea neagă – în timp ce Arabia Saudită ar avea legături strânse cu guvernul sudanez.

Diversele eforturi de mediere, mediate de Arabia Saudită și SUA, nu au reușit să pună capăt conflictului.

Citește și