• În Europa, subvarianta XBB.1.5 a fost detectată în număr mic.
  • XBB.1.5 – cea mai transmisibilă subvariantă Omicron detectată până în prezent – a reprezentat 27,6% din cazurile de COVID-19 din Statele Unite în săptămâna încheiată la 7 ianuarie.
  • Printre măsurile care ar putea fi luate se numără supravegherea genomică și direcționarea către pasagerii din alte țări.

Țările ar trebui să ia în considerare recomandarea ca pasagerii să poarte măști în zborurile pe distanțe lungi, având în vedere răspândirea rapidă a celei mai recente subvariante Omicron a COVID-19 în Statele Unite, au declarat marți reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În Europa, subvarianta XBB.1.5 a fost detectată în număr mic, dar în creștere, au declarat oficialii OMS și ai Europei în cadrul unei conferințe de presă. Pasagerii ar trebui sfătuiți să poarte măști în mediile cu risc ridicat, cum ar fi zborurile pe distanțe lungi, a declarat ofițerul superior de urgență al OMS pentru Europa, Catherine Smallwood, adăugând: „aceasta ar trebui să fie o recomandare emisă pasagerilor care sosesc din orice loc în care există o transmitere extinsă a COVID-19”.

XBB.1.5 – cea mai transmisibilă subvariantă Omicron detectată până în prezent – a reprezentat 27,6% din cazurile de COVID-19 din Statele Unite în săptămâna încheiată la 7 ianuarie, au declarat oficialii din domeniul sănătății.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Nu era clar dacă XBB.1.5 va provoca propriul său val de infecții la nivel mondial. Vaccinurile actuale continuă să protejeze împotriva simptomelor severe, a spitalizării și a decesului, spun experții. „Țările trebuie să analizeze baza de dovezi pentru testarea înainte de plecare” și, dacă se iau în considerare acțiuni, „măsurile de călătorie ar trebui să fie implementate într-un mod nediscriminatoriu”, a declarat Smallwood.

Acest lucru nu înseamnă că agenția a recomandat testarea pasagerilor din Statele Unite în acest stadiu, a adăugat ea. Printre măsurile care ar putea fi luate se numără supravegherea genomică și direcționarea către pasagerii din alte țări, atâta timp cât aceasta nu deturnează resursele de la sistemele de supraveghere naționale. Altele includ monitorizarea apelor reziduale din jurul punctelor de intrare, cum ar fi aeroporturile.