- Crimele includ acte de tortură și violul a unor femei cu vârste de până la 83 de ani.
- Rusia a respins procesul de genocid intentat de Ucraina la Curtea Internațională de Justiție.
- Ucraina insistă că instanța are jurisdicție și că este susținută de aliații săi.
Un grup de experți independenți în domeniul drepturilor omului, sprijiniți de Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat că a găsit dovezi ale unor crime de război comise de forțele ruse în cadrul conflictului lor cu Ucraina. Crimele includ acte de tortură, unele dintre ele atât de brutale încât au dus la deces, precum și violul unor femei cu vârste de până la 83 de ani, scrie AP.
Advertisment
„Până în prezent, comisia a vizitat Ucraina de mai mult de zece ori, iar recent, cei trei comisari au efectuat o călătorie de o săptămână în Ucraina, care s-a încheiat la 4 septembrie. În această etapă a activității sale, comisia întreprinde investigații mai aprofundate privind atacurile ilegale cu arme explozive, atacurile care afectează civilii, tortura, probele de natură sexuală și de gen și atacurile asupra infrastructurii energetice”, a declarat Erik Moese, președinte al Comisiei internaționale independente de anchetă a ONU în Ucraina.
ONU acuză Rusia de genocid
Membrii Comisiei independente de anchetă a ONU privind Ucraina au exprimat, de asemenea, îngrijorare cu privire la acuzațiile de genocid comise de forțele ruse, pe care le investighează în prezent.
Recomandări
„În ultimele luni, Comisia a documentat atacuri cu arme explozive care au afectat clădiri rezidențiale, o gară, o unitate medicală funcțională, un restaurant, magazine și depozite comerciale. În majoritatea cazurilor, se pare că nu a existat nicio prezență militară în locurile afectate sau în vecinătatea acestora”, a spus Vrinda Grover, Comisar al Comisiei internaționale independente de anchetă a ONU în Ucraina.
Rusia respinge procesul de genocid
Rusia a respins procesul de genocid intentat de Ucraina la Curtea Internațională de Justiție ca fiind un „abuz de procedură”. Ucraina insistă că instanța are jurisdicție și că este susținută de aliații săi.
„Doamnă președintă, distinși membri ai Curții, săptămâna trecută ați auzit 33 de state, inclusiv Ucraina, repetând la nesfârșit modul în care Rusia ar fi încălcat dreptul internațional care guvernează suveranitatea și recunoașterea statului, utilizarea forței, drepturile omului și alte legi. Niciuna dintre aceste chestiuni nu se referă la Convenția privind genocidul. Aceste declarații dezvăluie adevăratul obiectiv al Ucrainei și al susținătorilor săi de a determina această instanță să judece chestiuni care se află în mod evident în afara jurisdicției sale”, a fost declarația Mariei Zabolotskaya, reprezentant al Rusiei la CIJ.
Citește și
- LIVE UPDATE. Ziua 580 de război. Navele rusești din Marea Neagră continuă atacul asupra Ucrainei. Bilanțul victimelor din Kherson a crescut la 3
- Cupa Intercontinentală de Fotbal pentru Nevăzători debutează marți în India cu România la start. Care este programul complet
- Nu se mai măresc taxele, dar dispar excepțiile. Marcel Ciolacu: Nu mai suport cuvântul „excepții”. Mie mi s-a acrit de acest cuvânt
Partenerii noștri