• Centrala Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și se află sub ocupație rusă, după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
  • Reprezentantul Rusiei susține că singura amenințare este reprezentată de „atacurile regulate” ale Ucrainei asupra centralei.
  • Rezoluția condamnă atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, care sporesc riscul unor incidente nucleare în toate instalațiile nucleare ale Ucrainei.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să își retragă urgent personalul militar și alt personal neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina. ONU cere Rusiei și să restituie autorităților ucrainene controlul deplin asupra centralei nucleare, scrie Reuters.

Centrala Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și se află sub ocupație rusă, după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Reprezentantul Rusiei a criticat rezoluția, susținând că aceasta perpetuează informații false despre amenințările la adresa siturilor nucleare ucrainene. Reprezentantul Rusiei susține că singura amenințare este reprezentată de „atacurile regulate” ale Ucrainei asupra centralei.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Rezoluția a fost aprobată cu un vot de 99-9, 60 de țări abținându-se. Rezoluția condamnă atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice critice a Ucrainei, care sporesc riscul unor incidente nucleare în toate instalațiile nucleare ale Ucrainei. Ambasadorul Ucrainei a avertizat că, dacă comunitatea internațională nu adoptă o poziție fermă, un incident nuclear la Zaporojie ar fi „inevitabil”.

Citește și