• Inundațiile și alunecările de teren din Bosnia au provocat cel puțin 18 decese și numeroși dispăruți.
  • Satul Donja Jablanica a fost aproape complet distrus de o alunecare de teren masivă.
  • Echipe internaționale de salvare s-au alăturat eforturilor locale de căutare și recuperare.
  • Condițiile meteo nefavorabile continuă să îngreuneze operațiunile de salvare.

Echipele de salvare și localnicii continuă să caute supraviețuitori și victime în zonele afectate de inundațiile și alunecările de teren devastatoare din Bosnia și Herțegovina.

Dezastrul natural, declanșat de ploile torențiale din noaptea de vineri spre sâmbătă, a lăsat în urmă cel puțin 18 morți și zeci de răniți, cu numeroase persoane încă date dispărute, conform Reuters.

Jablanica, epicentrul tragediei

Regiunea Jablanica, situată la aproximativ 70 km sud-vest de Sarajevo, a fost cea mai grav afectată. Satul Donja Jablanica a fost aproape complet îngropat sub alunecări de teren și moloz provenit dintr-o carieră din apropiere. 

Recomandări

NOBEL PENTRU MEDICINĂ
UCRAINA LOVEȘTE CRIMEEA
ISRAEL LUPTĂ SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ
PRIMAR UCIS ÎN MEXIC
UN AN DE RĂZBOI, RESTUL ZILE
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE

Localnicii descriu scene apocaliptice, cu case dispărând în câteva secunde sub valul de noroi și pietre.

Mobilizare internațională

În fața amploarei dezastrului, Bosnia a solicitat asistență internațională prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE.

Echipe de căutare și salvare din Croația, Slovenia, Serbia și Muntenegru au fost deja desfășurate în zonele afectate. Alte țări, inclusiv Albania, Ungaria, România și Turcia, au trimis ajutoare de urgență sub formă de adăposturi și echipamente.

Eforturile de salvare sunt îngreunate de condițiile meteo nefavorabile, cu ploi continue care amenință să provoace noi inundații și alunecări de teren.

Multe zone rămân izolate, cu drumuri și poduri distruse, făcând dificil accesul echipelor de intervenție

Salvatorii, dintre care unii au sosit din Croația și Slovenia cu câini de căutare, au recuperat luni cadavrul unui bărbat dintr-un lac din satul Buturovic Polje, în apropierea orașului Konjic, și au evacuat două persoane în siguranță cu elicopterul.

Guvernul regional a refuzat să verifice imediat decesul, dar un oficial guvernamental din oraș a confirmat pentru Reuters recuperarea cadavrului.

Echipele de salvare, scufundate în noroi până la brâu, cercetau vasta zonă inundată în căutarea altor trei persoane date dispărute, inclusiv un cuplu căsătorit, a declarat săteanul Amel Sitar pentru Reuters, adăugând că unchiul său se numără printre dispăruți.

Sitar a spus că inundațiile rapide au luat 10 case, zeci de vaci și oi, un hambar, tot ce aveau sătenii. „Era o casă mare a unchiului meu, iazuri de pește, totul a dispărut într-o jumătate de oră”.

Drumul principal care leagă centrul și sudul Bosniei a fost întrerupt, iar linia de cale ferată care leagă Bosnia de portul croat Ploce de la Marea Adriatică a fost grav avariată, punând probleme companiilor exportatoare.

Citește și