• Ministrul Muncii, Raluca Turcan, și reprezentanții minerilor care protestează în Valea Jiului au ajuns la o înțelegere.
  • Salariile restante și alte drepturi salariale vor fi plătite pe 25 și 26 februarie.
  • Liderul PNL felicită Executivul pentru găsirea unei soluții temporare.
  • Orban acuză PSD-ul pentru situația de la Complexul Energetic Hunedoara.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, și reprezentanții minerilor care protestează în Valea Jiului au ajuns la o înțelegere. Salariile restante și alte drepturi salariale vor fi plătite pe 25 și 26 februarie, a anunțat demnitarul. Liderii de sindicat le-au cerut minerilor să oprescă protestul.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat rezultatul negocierilor de luni cu liderii minerilor din Valea Jiului și le-a cerut protestatarilor să renunțe la protest.

Vom aloca bani în trei tranșe drepturile salariale restante după cum urmează. Plata salariilor pe trei luni, plata salariile compensatorii pentru angajații care intră în pensie și, de asemenea, pentru asigurarea transportului în și spre locul de muncă precum și tichetele de masă. În același timp, în prima tranșă vom acorda și bani pentru plata subvenției de căldură. Practic, împreună cu reprezentanții minerilor am stabilit ca aceste plăți în trei tranșe să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 și 27 minerii să poată încasa drepturile salariale restante și o parte dintre beneficiile restante cum sunt tichetele de masă și banii de transport. Un alt mare avantaj este că toată compania energetică Hunedoara capătă un răgaz de trei luni prin care să se reorganizase și să prezinte un plan de dezvoltare care să asigure funcționarea pe termen lung”, a spus ministrul Muncii.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Demnitarul le-a solicitat minerilor să pună capăt grevei

Raluca Turcan le-a cerut celor 70 de mineri blocați în mină să iasă la suprafață.

Îmi exprim speranța ca prin soluțiile identificate astăzi, minerii să înceteze greva, să iasă la suparafața, să nu mai gândească varianta intrării în greva foamei”, a mai spus ministrul Raluca Turcan.

Reprezentanții minerilor au declarat că sunt mulțumii de cele obținute în urma discuțiilor și au anunțat că protestul trebuie să se încheie. „Trebuie să ne oprim, avem asigurările că cele negociate vor fi respectate”, au spus ei la finalul discuțiilor de la București.

De asemenea, ei au anunțat că marți vor avea loc noi discuții cu ministrul Energiei și cu președintele Consiliului Județean Hunedoara pentru a se stabili viitorul minelor și al termocentralei Mintia.

Orban felicită Executivul pentru găsirea unei soluții temporare

Imediat că va fi adoptată Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare a ordonanței de urgență, salariile minerilor vor fi acordate, spune președintele PNL, Ludovic Orban, care felicită Executivul pentru găsirea unei soluții temporare.

„O delegație a sindicatelor minerilor a fost primită de Virgil Popescu și Florin Cîțu. În urma discuțiilor, guvernul deja a adoptat o modificare a OUG pentru a permite plata pe o perioadă de trei luni a salațiilor din Fondul de Garantare. Practic s-a permis să se utilizeze bani din acest fond și pentru plata salariilor pentru companii aflate în insolvență. Tocmai să se poată plăti salarii”, spune președintele PNL, Ludovic Orban

El mai afirmă că situația Complexului Energetic Hunedoara este una critică din cauza a două „greșeli foarte importante ale guvernărilor PSD”, respectiv faptul că nu a fost pus în practică un plan de restructurare și acordarea unui un ajutor de stat care nu a fost dat în condițiile reglementărilor existente la nivel european și care trebuie returnat.

Soluții pentru minerii din Valea Jiului

Noi am găsit această soluție temporară pentru plata salariilor minerilor – și felicit guvernul pentru că s-au mișcat foarte repede, dar, în perspectivă, trebuie să găsim o soluție care să stea în picioare – o companie cu active viabile și care să aibă capacitatea de a fi profitabilă, de a putea rămâne pe piață. Guvernul a fost extrem de atent, a negociat cu sindicatele, deja a fost adoptată OUG, se află în pregătire normele de aplicare a ordonanței. Imediat ce va fi adoptată Hotărârea de Guvern, salariile vor fi acordate”, menționează Orban.

Liderul PNL spune că minerii din Valea Jiului se pot pensiona, pot fi disponibilizați voluntar sau se pot angaja în cadrul companiei care va fi înființată.