• Un grup de hipopotami – o moştenire nedorită în urma morţii celebrului lord columbian al drogurilor Pablo Escobar – vor fi sterilizaţi, relatează BBC.
  • Până în prezent, guvernul columbian a sterilizat 24 din cele peste 80 de animale.
  • Acestea au fost tratate cu o substanţă care le va face infertile.

Un grup de hipopotami – o moştenire nedorită în urma morţii celebrului lord columbian al drogurilor Pablo Escobar – vor fi sterilizaţi, relatează BBC. Escobar, care a fost împuşcat de poliţie în 1993, a importat ilegal animale exotice, inclusiv o pereche de hipopotami – supranumiţi „hipopotamii cocainei”.

De atunci, o populaţie în creştere de animale a pus stăpânire pe zona rurală din apropierea fostei sale ferme, Hacienda Nápoles.

Ecologiştii columbieni spun că hipopotamii, despre care se crede că sunt cea mai mare turmă din afara Africii, sunt o specie invazivă şi au îndepărtat fauna nativă.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
FRUMUSEȚEA CREATĂ DE A.I., PREMIATĂ
DUA LIPA ȘI-A VIZUALIZAT VIITORUL

În 1993, când autorităţile au confiscat Hacienda Nápoles – proprietatea de lux a lui Escobar situată la aproximativ 250 km nord-vest de capitala Bogota – multe dintre animalele găsite acolo au fost distribuite la grădinile zoologice din întreaga ţară. Dar nu şi hipopotamii.

„A fost dificil din punct de vedere logistic să le mute, aşa că autorităţile le-au lăsat acolo, crezând probabil că animalele vor muri”, a declarat biologul columbian Nataly Castelblanco pentru BBC la începutul acestui an.

Cu toate acestea, în lipsa unor prădători naturali în America de Sud, hipopotamii s-au înmulţit.

Potrivit experţilor, aceştia au început să se răspândească pe unul dintre principalele cursuri de apă ale ţării – râul Magdalena.

Oamenii de ştiinţă care studiază impactul ecologic al hipopotamilor spun că animalele ar putea afecta ecosistemul local în mai multe moduri: de la strămutarea speciilor indigene deja ameninţate cu dispariţia, cum ar fi lamantinul, până la modificarea compoziţiei chimice a cursurilor de apă, ceea ce ar putea pune în pericol pescuitul – deşi alte studii sugerează că ar putea ajuta mediul înconjurător.

Escobar, unul dintre cei mai cunoscuţi criminali sud-americani din toate timpurile, a fost fondatorul infamului cartel de droguri Medellín în anii 1980, responsabil de răpiri, atentate cu bombă şi asasinate. La un moment dat, se credea că este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume.