• Noile reguli sunt conforme cu alte schimbări în gestionarea abuzurilor de către Biserica Catolică.
  • Vaticanul a fost criticat de supraviețuitorii abuzurilor pentru lipsa continuă de transparență în ceea ce privește cazurile.
  • Acest lucru este semnificativ, având în vedere rezistența Vaticanului la extinderea regulilor sale privind abuzurile pentru a acoperi adulții.

Papa Francisc a actualizat sâmbătă o lege bisericească din 2019 menită să îi tragă la răspundere pe înalții ierarhi pentru mușamalizarea cazurilor de abuzuri sexuale, extinzând-o pentru a-i include și pe liderii catolici laici și reafirmând că adulții vulnerabili pot fi, de asemenea, victime ale abuzurilor atunci când nu sunt capabili să consimtă, scrie AP News.

Francisc a reafirmat și a făcut permanente prevederile temporare ale legii din 2019, care au fost adoptate într-un moment de criză pentru Vatican și ierarhia catolică. Legea respectivă a fost lăudată la vremea respectivă pentru că a stabilit mecanisme precise de investigare a episcopilor și superiorilor religioși complici, dar punerea sa în aplicare a fost inegală, iar Vaticanul a fost criticat de supraviețuitorii abuzurilor pentru lipsa continuă de transparență în ceea ce privește cazurile.

Noile reguli sunt conforme cu alte schimbări în gestionarea abuzurilor de către Biserica Catolică, care au fost emise de atunci. Cel mai semnificativ este faptul că acestea sunt extinse pentru a acoperi liderii asociațiilor aprobate de Vatican conduse de lideri laici, nu doar clerici. Acesta este un răspuns la numeroasele cazuri care au ieșit la iveală în ultimii ani de lideri laici care au abuzat de autoritatea lor pentru a exploata sexual persoane aflate sub îngrijirea sau autoritatea lor spirituală.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Ei reafirmă, de asemenea, că și adulții pot fi victime ale preoților prădători, cum ar fi călugărițele sau seminariștii care sunt dependenți de episcopii sau superiorii lor. Legislația Bisericii considera anterior că doar adulții care în mod obișnuit” nu au uzul rațiunii pot fi considerați victime alături de minori. noua lege clarifică faptul că adulții pot fi făcuți vulnerabili la abuz chiar și ocazional, în funcție de situațiile care se prezintă. Acest lucru este semnificativ, având în vedere rezistența Vaticanului la extinderea regulilor sale privind abuzurile pentru a acoperi adulții.

Legea prevede că o persoană vulnerabilă este orice persoană aflată într-o stare de infirmitate, deficiență fizică sau mentală sau privare de libertate personală care, de fapt, chiar și ocazional, îi limitează capacitatea de a înțelege sau de a dori sau de a se opune în alt mod infracțiunii”.

Francisc a stabilit inițial normele în 2019 ca răspuns la cel mai recent capitol al crizei care durează de zeci de ani, axată pe o mușamalizare expusă de un raport al marelui juriu din Pennsylvania și pe scandalul legat de cardinalul de atunci Theodore McCarrick. Francisc însuși a fost implicat în acel val al scandalului, după ce a respins plângerile victimelor unui prădător notoriu din Chile.

Citește și