• Papa Francisc s-a angajat să eradicheze „flagelul” abuzurilor sexuale ale clericilor.
  • Atât regele Belgiei, cât și premierul Alexander de Croo au ridicat problema în discursurile lor, cel din urmă adresându-se direct Papei.
  • „V-ați angajat la o abordare corectă și echitabilă. Dar drumul este încă lung”, i-a spus prim-ministrul lui Francisc.

Papa Francisc s-a angajat să eradicheze „flagelul” abuzurilor sexuale ale clericilor, după ce prim-ministrul Belgiei l-a îndemnat în termeni neobișnuit de sinceri să ia măsuri concrete, scrie CNN. Francisc s-a adresat vineri liderilor politici la reședința oficială a regelui Belgiei, o țară în care în ultimii ani au izbucnit scandaluri devastatoare de abuzuri din partea clericilor.

Înainte de a lua cuvântul, atât regele Belgiei, cât și premierul Alexander de Croo au ridicat problema în discursurile lor, cel din urmă adresându-se direct Papei, în remarci care subliniază modul în care criza abuzurilor a ajuns să domine atenția națională belgiană.

„V-ați angajat la o abordare corectă și echitabilă. Dar drumul este încă lung”, i-a spus prim-ministrul lui Francisc. „Dacă ceva nu merge bine, nu putem accepta mușamalizarea. Aceasta dăunează muncii prețioase depuse de toată lumea. Acesta este motivul pentru care cuvintele nu sunt suficiente astăzi. Sunt necesare măsuri concrete. Victimele trebuie să fie auzite. Ele trebuie să ocupe un loc central. Ele au dreptul la adevăr”.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
DE CE BOLI SUFERĂ ELLEN?
PROMISIUNILE PAPEI
OMAGIU ADUS „COMORII”
NU SE TERMINĂ LUPTA
CARE E SITUAȚIA MIGRANȚILOR?

El a adăugat: „Pentru a privi înainte, Biserica trebuie să își clarifice trecutul”. În remarcile sale, Francisc a comparat criza abuzurilor din biserică cu povestea biblică a ordinului regelui Irod ca toți copiii de sex masculin în vârstă de doi ani și mai mari să fie executați.

El a spus că „Biserica trebuie să fie rușinată și să ceară iertare și să încerce să rezolve această situație cu umilință creștină și să pună în aplicare toate posibilitățile, astfel încât acest lucru să nu se mai întâmple”.

Citește și