• Papa Francisc a folosit un termen extrem de jignitor și vulgar când a vorbit despre homosexuali în cadrul unei întâlniri private cu episcopii italieni. 
  • Vaticanul și-a cerut scuze pentru comentariile Papei, recunoscând că acesta nu a vrut să jignească pe nimeni și că a folosit un cuvânt fără să realizeze cât de ofensator este. 
  • Deși Papa Francisc a fost adesea vocal în a susține respectul față de persoanele gay, aceste comentarii au șocat mulți oameni, mai ales că el a vorbit în privat într-un mod atât de disprețuitor. 

Papa Francisc și-a cerut scuze în urma unor informații potrivit cărora ar fi folosit un limbaj extrem de disprețuitor la adresa homosexualilor, conform BBC.

Într-o declarație a Vaticanului se arată că Papa nu a vrut să jignească pe nimeni și își cere scuze celor care au fost „răniți de folosirea unui cuvânt”.

La Conferința episcopală italiană, papa ar fi spus că bărbaților homosexuali nu ar trebui să li se permită să se pregătească pentru preoție, adăugând că există deja un aer de frociaggine, care se traduce ca o insultă extrem de ofensatoare. Această întâlnire a avut loc în privat, dar a fost relatată pe larg.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

„Papa Francisc este conștient de articolele apărute recent cu privire la o conversație pe care a avut-o cu episcopii… în spatele ușilor închise”, a declarat în comunicat directorul Sfântului Scaun – organul de conducere al Bisericii Catolice – Matteo Bruni, citat în comunicatul citat.

Comentariile despre care se spune că ar fi fost făcute de Papă au fost transmise mai întâi site-ului tabloidului italian Dagospia și au fost confirmate la scurt timp de alte agenții de presă italiene.

A existat un șoc față de limbajul raportat, mai ales că Papa Francisc a vorbit adesea în mod public despre respectul față de persoanele gay.

Bruni a spus: „Așa cum a declarat [Papa] în mai multe rânduri, ‘În Biserică este loc pentru toată lumea, pentru toată lumea! Nimeni nu este inutil sau superfluu, există loc pentru toată lumea, așa cum suntem noi’”.

Susținătorii progresiști ai Papei au susținut de mult timp că, deși puține lucruri s-au schimbat în mod tangibil în ceea ce privește drepturile homosexualilor în catolicism, acesta a schimbat tonul atitudinii Bisericii.

Recent, el a creat consternare în rândul tradiționaliștilor catolici spunând că preoții ar trebui să poată binecuvânta cuplurile de același sex în anumite circumstanțe și a vorbit frecvent despre faptul că persoanele gay sunt binevenite în Biserică.

Apărătorii hispanofoni ai Papei subliniază faptul că acesta face uneori greșeli de limbaj colocvial italian și sugerează că nu a apreciat nivelul de jignire pe care l-ar fi putut provoca, chiar dacă a crescut într-o familie vorbitoare de italiană în Argentina.

„Papa nu a vrut niciodată să jignească sau să folosească un limbaj homofob și își cere scuze tuturor celor care s-au simțit jigniți [sau] răniți de folosirea unui cuvânt”, a adăugat Buni.

Citește și