• În zborul de întoarcere la Roma din Belgia, Suveranul Pontif a declarat că țările nu pot merge „dincolo de limite” în folosirea forțelor militare.
  • „Chiar și în război există o moralitate care trebuie protejată”, a spus el.
  • „Războiul este imoral. Dar regulile războiului îi conferă o anumită moralitate”.

Papa Francisc a fost întrebat duminică despre actualele lovituri aeriene israeliene împotriva grupării teroriste Hezbollah din Liban și, ca răspuns, a criticat atacurile militare care, în opinia sa, merg „dincolo de moralitate”, scrie Times of Israel.

În zborul de întoarcere la Roma din Belgia, Suveranul Pontif a declarat că țările nu pot merge „dincolo de limite” în folosirea forțelor militare. „Chiar și în război există o moralitate care trebuie protejată”, a spus el. „Războiul este imoral. Dar regulile războiului îi conferă o anumită moralitate”.

Israelul a intensificat luptele împotriva Hezbollah în ultimele săptămâni, după aproape un an de schimburi zilnice tit-for-tat cu gruparea susținută de Iran, care a început să atace comunitățile de frontieră și posturile militare israeliene la 8 octombrie 2023, la o zi după ce aliatul său Hamas a comis un masacru în sudul Israelului, declanșând războiul actual din Gaza.

Recomandări

NOUL ȘEF HEZBOLLAH
TAIWANUL, ÎN STARE DE ALERTĂ
CUM TE AFECTEAZĂ VREMEA
CUM AR FI MURIT NAVALNÎI
POGACAR E CAMPION
ATACURI ASUPRA RUSIEI

Vineri, un atac aerian israelian masiv a vizat cartierul general subteran al Hezbollah, situat sub clădiri rezidențiale din suburbiile sudice ale Beirutului, ucigându-l pe liderul de lungă durată al grupării, Hassan Nasrallah.

Atacul a ucis, de asemenea, peste 20 de alți agenți Hezbollah, inclusiv mai mulți comandanți de vârf, a declarat duminică armata israeliană.

Răspunzând la o întrebare în timpul unei conferințe de presă în timpul zborului, duminică, cu privire la recentele atacuri, Papa a spus: „Apărarea trebuie să fie întotdeauna proporțională cu atacul. Atunci când există ceva disproporționat, se observă o tendință de dominație care depășește moralitatea”.

Francisc, în calitate de lider al celor 1,4 miliarde de catolici din lume, face adesea apel la încetarea conflictelor violente, dar este de obicei prudent în a părea că îi determină pe agresori. Duminică, Papa nu a menționat Israelul pe nume și a spus că vorbește în termeni generali.

Citește și