• Un asistent parlamentar francez e suspectat că a primit bani pentru a face propagandă Rusiei.
  • Parchetul belgian anchetează ingerința Rusiei și corupția pasivă în Parlamentul European.
  • Rusia ar fi plătit oficiali europeni prin intermediul site-ului Voice of Europe.
  • Site-ul Voice of Europe a fost plasat pe o listă de sancțiuni a PE și nu mai poate difuza.

Parchetul federal din Belgia anunță că a făcut percheziții la Parlamentul European la Bruxelles și la Strasbourg, în birourile instituției, precum și la domiciliul din Bruxelles al unui colaborator al Parlamentului, în cadrul unei anchete privind ingerința rusească și corupția prin intermediul site-ului de informații Vocea Europei, finanțat de Moscova. În dosar sunt anchetați membri ai Parlamentului European care ar fi fost plătiți pentru a promova propaganda rusă prin intermediul acestui site.

Persoana vizată ar fi Guillaume Pradoura, asistent parlamentar al eurodeputatului olandez Marcel de Graff, membru al partidului eurosceptic Formului pentru Democrație. Pradoura a fost asistent parlamentar și al eurodeptaului german Maximilian Krah, membru al partidului de extremă dreata Alternativa pentru Germania, cap de listă la alegerile europarlamentare.

Acesta se află și în centrul unui scandal prvind presupuse legături cu China. Francezul ar fi jucat un rol important în dosarul de răspândirea a propagandei rusești, anchetat de parchetul belgian din luna aprilie a acestui an. Atunci Cehia a anunțat că a identificat o rețea de propagandă prorusă, prin intermediul siteului Voice of Europe.

Recomandări

LASCONI ESTE NOUL PREȘEDINTE AL USR
CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA

Premierul belgian Alexander de Croo spunea în aprilie că, potrivit serviciilor sale de informații, obiectivul Moscovei este să fie aleși cât mai mulți candidați pro-ruși în Parlamentul European, iar discursul pro-rus să fie propagat cât mai mult în Parlament. Site-ul Voice of Europe a fost plasat recent pe o listă de sancţiuni a Uniunii Europene şi i s-a interzis să mai difuzeze.

Citește și