• Criticii, inclusiv politicieni din cadrul coaliției guvernamentale, avertizează că o astfel de dezbatere ar putea întări poziția AfD.
  • Conform Constituției germane, un partid poate fi interzis doar dacă se dovedește că subminează ordinea democratică.
  • Precedentul istoric arată că interzicerea partidelor este un proces complex, având loc doar în câteva cazuri anterioare.

Parlamentarii germani urmează să dezbată o propunere controversată privind interzicerea partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), însă nu există un consens cu privire la o astfel de discuție cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, anunță POLITICO.

„Este important ca populația să știe că Bundestagul german se confruntă cu această problemă și afirmă în mod clar de unde vin pericolele pentru democrație”, a declarat Carmen Wegge, deputat din partea Partidului Social Democrat (SPD) de centru-stânga și unul dintre sponsorii propunerii. Dar mulți politicieni – inclusiv unii din propriul ei partid, precum cancelarul Olaf Scholz – și-au exprimat rezervele. „Cel mai rău lucru”, a declarat recent Scholz, ar fi o încercare prelungită de a interzice partidul „care ar putea sfârși prin a merge prost”. Joi, legislatorii vor analiza propunerea de a solicita instanței supreme din Germania să examineze dacă AfD este un partid anticonstituțional.

Dezbaterea are loc în timp ce candidatul conservator la funcția de cancelar, Friedrich Merz, încearcă să impună măsuri mai dure privind migrația. Deși propunerea de a examina interzicerea AfD are puține șanse să treacă, susținătorii acesteia spun că sunt obligați să folosească toate mijloacele disponibile în temeiul Constituției germane pentru a opri un partid care, în opinia lor, reprezintă o amenințare gravă la adresa democrației.

Recomandări

SPUNE: CINE E DICTATORUL?
DE 3 ANI, RUSIA TOT ÎNCEARCĂ
VOR NOUA ORDINE MONDIALĂ
CE CREDE UCRAINA DE ZELE?
VREI AUTOSTRADĂ? AI GROPI
LA LOC COMANDA!

Dar mulți critici ai AfD se tem că dezbaterea privind interzicerea va face jocul extremei drepte, îndepărtând și mai mult numeroșii alegători ai partidului – și alimentând povestea AfD conform căreia partidele principale sunt cele care subminează democrația prin disprețul față de voința democratică a numeroșilor lor susținători. Partidul se află pe locul al doilea în sondaje, cu 20 de procente, înaintea alegerilor naționale programate pentru 23 februarie.

Constituția Germaniei, concepută pentru a preveni repetarea regimului nazist, permite interzicerea partidelor politice care încearcă să folosească mijloace democratice pentru a submina democrația. Prin urmare, orice partid care încearcă să submineze „ordinea de bază democratică liberă” poate fi interzis. Însă ștacheta pentru interzicerea unui partid este ridicată, iar instanțele germane au făcut acest lucru doar de două ori până acum: în 1952, pentru Partidul Socialist neofascist al Reichului, și în 1956, pentru Partidul Comunist din Germania. Două încercări mai recente de a interzice Partidul Național Democrat (NPD) neo-nazist au eșuat.

AfD a câștigat pentru prima dată locuri în Bundestag în 2017 și a devenit din ce în ce mai radical în anii care au urmat. Elemente ale partidului au fost declarate extremiste de către agențiile de informații interne la nivel de stat, însărcinate cu monitorizarea grupurilor anticonstituționale. Cererile de interzicere s-au intensificat la începutul anului trecut, în urma unui raport conform căruia oficiali ai AfD au luat parte la o reuniune secretă a extremiștilor de dreapta care au planificat deportarea în masă a migranților și a „cetățenilor neasimilați”.

Citește și