• Sybiha a lucrat mai mulți ani în cabinetul lui Zelenski, responsabil pentru afaceri externe și parteneriate strategice.
  • Analiștii nu se așteaptă la schimbări majore în politica externă a Ucrainei după venirea lui Sybiha.
  • Kuleba este așteptat să ocupe un post legat de integrarea Ucrainei în NATO.

Parlamentul Ucrainei a aprobat numirea lui Andrii Sybiha în funcția de ministru de externe al țării, după demisia lui Dmitro Kuleba. Sybiha a fost numit de președintele Zelenski împreună cu alți noi miniștri. El a mai spus că e nevoie de o nouă energie în guvernul Ucrainei.

Andrii Sybiha, ocupase înainte postul de prim-vice-ministru de Externe. Diplomat de carieră, a lucrat timp de mai mulţi ani în biroul lui Zelenski, coordonând politica externă şi parteneriatele strategice. Înainte de asta, Sybiha a servit ca ambasador al Ucrainei în Turcia în 2016-2021, un post cheie chiar înainte de începerea războiului actual în februarie 2022.

Surse apropiate biroului președintelui au declarat pentru POLITICO că Sybiha este „un diplomat puternic, clasic, foarte experimentat și a lucrat cu parteneri [internaționali] de la începutul invaziei” împotriva Ucrainei din februarie 2022.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Noua conducere a Ministerului de Externe nu este de aşteptat să afecteze politica Kievului în mod semnificativ; pentru că Zelenski şi biroul său au preluat rolul principal în afacerile externe în timpul războiului cu Rusia.

Numirea adjunctului ministrului de externe ca principal diplomat al țării face parte din cea mai mare remaniere a guvernului Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, Zelenski spunând că țara are nevoie de „energie nouă”.

Citește și