- În martie 2023 Parlamentul a ratificat cererea Finlandei, nu și a Suediei.
- Pe 23 ianuarie 2024, Turcia a ratificat aderarea Suediei. În aceeași zi, Orban i-a adresat o invitație omologului său suedez, Ulf Kristersson de a face o vizită la Budapesta „pentru a întări încrederea reciprocă”. În scrisoare nu se menționează chestiunea aderării la NATO.
- Pe 29 ianuarie, partidele de opoziție au cerut convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a vota aderarea Suediei.
- Pe 2 februarie, vineri, ambasada SUA la Budapesta a publicat un comunicat în care „salută convocarea sesiunii extraordinare într-o chestiune de importanță maximă pentru securitatea noastră comună”. Comunicatul reamintește promisiunea lui Viktor Orban că Ungaria va vota cu prima ocazie.
La inițiativa opoziției, președintele Parlamentului ungar a convocat o sesiune extraordinară pentru luni, 5 februarie, ca să voteze ratificarea aderării Suediei la NATO. Partidele de guvernamant au semnalat deja că nu vor participa. Timeline-ul ratificării:
Advertisment
Februarie 2022
În februarie 2022, un comisar guvernamental ungar a discutat în Suedia despre prelungirea cu 10 ani a contractului de leasing pentru 14 avioane de vânătoare Gripen aflate în dotarea armatei ungare. Contractul expiră în 2026, iar conform comunicatului comisarului, „cooperarea în domeniul industriei de armament este un pilon puternic al relațiilor ungaro-suedeze, pe care ambele părți doresc să se bazeze în continuare”.
Iulie 2022
Pe 14 iulie 2022, guvernul ungar a înaintat Parlamentului propunerea de ratificare a aderării Finlandei și Suediei. După 7 luni de tăcere, grupul parlamentar Fidesz, majoritar in Parlament, spune că Suedia jignește Ungaria și de asta nu ratifică. Orban spune că nu are ce să facă, votul din Parlament e independent de voința lui.
Recomandări
Martie 2023
În martie 2023 Parlamentul a ratificat cererea Finlandei, nu și a Suediei. În acel moment rămăseseră doar Ungaria și Turcia să mai voteze aderarea Suediei. Liderii de la Budapesta au spus de mai multe ori că Ungaria nu va fi ultima care va ratifica.
Ianuarie 2024
Pe 23 ianuarie 2024, Turcia a ratificat aderarea Suediei. În aceeași zi, Orban i-a adresat o invitație omologului său suedez, Ulf Kristersson de a face o vizită la Budapesta „pentru a întări încrederea reciprocă”. În scrisoare nu se menționează chestiunea aderării la NATO. Ministrul de externe suedez, Tobias Billström notează că tonul scrisorii diferă de postarea lui Orban pe X, unde a scris că a trimis invitația ”pentru a negocia aderarea Suediei la NATO”, dar că vor analiza propunerea.
Într-o nouă postare pe 24 ianuarie, Orban informează că a discutat la telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și l-a asigurat că guvernul ungar sprijină aderarea Suediei și va urgenta „în continuare ca Parlamentul Ungariei să voteze aderarea Suediei și să încheie ratificarea cu prima ocazie”. Conform calendarului, următoarea sesiune a Parlamentului ar fi pe 26 februarie.
Kristersson a confirmat că este deschis pentru o întâlnire cu Orban, dar nu pentru a negocia ratificarea. Într-o declarație pentru presa suedeză, el a lansat și un avertisment voalat: „cu cât Ungaria va decide mai curând despre ratificare, cu atât vom putea discuta mai curând despre chestiuni pe care le putem dezbate doar dacă și Suedia este stat membru. Chestiunea avioanelor de luptă Gripen este una importantă, o cooperare care durează de mult timp, și care poate fi dezvoltată dacă și Suedia va deveni membră NATO”. Cei doi au discutat și la summitul UE de la Bruxelles 15 minute, unde Kristersson i-a reafirmat că ar merge cu plăcere pentru o întâlnire la Budapesta, dar numai după ratificare.
Pe 29 ianuarie, partidele de opoziție au cerut convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a vota aderarea Suediei. Ei au mai avut astfel de inițiative, ultima dată în iulie anul trecut, însă partidele de la guvernare (Fidesz și partidul-satelit, creștin-democrații) au boicotat de fiecare dată sesiunile. Președintele Parlamentului a convocat legislativul pentru luni, 5 februarie. Grupul parlamentar Fidesz a confirmat că nu vor participa la sesiune, pentru că vor să aștepte întâlnirea prim-miniștrilor.
Februarie 2024
Pe 2 februarie, vineri, ambasada SUA la Budapesta a publicat un comunicat în care „salută convocarea sesiunii extraordinare într-o chestiune de importanță maximă pentru securitatea noastră comună”. Comunicatul reamintește promisiunea lui Viktor Orban că Ungaria va vota cu prima ocazie. Sesiunea de luni este o astfel de ocazie, punctează ambasada.
În aceeași zi, ministrul de externe Peter Szijjarto a postat un mesaj video în care spune că ”ar fi cinstit și corect” dacă premierul suedez ar veni în Ungaria înaintea votului din Parlament, pentru că așa a făcut în cazul Turciei.
Citește și
- Pas cu pas spre Visa Free. Ciolacu vrea ca românii să meargă în SUA fără viză până în 2025
- Adrian Sârbu: Programa școlară e un dezastru. Copiii trebuie să învețe să gândească
- SUA au lansat atacuri în Irak şi Siria asupra unor grupări susţinute de Iran / Este începutul unei operaţiuni mai ample
Partenerii noștri