• Provocarea pentru eforturile conduse de SUA de a exclude Moscova din peisajul diplomatic a fost afișată la cea mai importantă întâlnire internațională a lui Putin de la invazia din Ucraina.
  • Președintele rus s-a folosit de contextul summitului BRICS pentru a denunța sancțiunile economice și pentru a face apel la unitate între economiile emergente, un apel reluat de liderul chinez Xi Jinping.
  • Prezența lui Putin a demonstrat importanța strategică a Rusiei pentru colțuri disparate ale lumii și apetitul limitat al unor națiuni pivotale de a se alătura boicoturilor comerciale occidentale.

Președintele rus, Vladimir Putin, a fost primit joi la un summit virtual cu președinții Chinei, Indiei, Braziliei și Africii de Sud (BRICS), ceea ce a reamintit limitele eforturilor SUA de a ostraciza Moscova.

Summitul națiunilor BRICS, găzduit virtual de președintele chinez Xi Jinping, i-a oferit lui Putin cea mai importantă poziție internațională din ultimele patru luni de când forțele sale au invadat Ucraina, iar acesta a folosit-o pentru a denunța sancțiunile economice și pentru a face apel la unitate între economiile emergente, un apel reluat de Xi.

Prezența lui Putin a demonstrat importanța strategică a Rusiei pentru colțuri disparate ale lumii și apetitul limitat al unor națiuni pivotale de a se alătura boicoturilor comerciale occidentale.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ

Gruparea BRICS reprezintă cinci dintre cele mai populate zece țări din lume (40% din populația lumii), precum și cinci dintre cele mai mari 15 economii (23% din PIB-ul global).

„Desfășurarea summitului BRICS cu Rusia inclusă este un indiciu că președintele Putin nu este un paria pentru toată lumea”, a declarat Manjari Chatterjee Miller, cercetător senior la Council on Foreign Relations, cu sediul la New York.

În declarațiile ulterioare summitului, niciunul dintre liderii BRICS nu a părut să învinuiască Moscova pentru conflict sau să se refere la acesta ca la un război, deși unii au subliniat impactul acestuia asupra inflației și a întreruperii aprovizionării cu alimente la nivel mondial.

O declarație finală a grupului a precizat că liderii au discutat „situația din Ucraina” și și-au exprimat sprijinul pentru discuțiile dintre Moscova și Kiev.

„Suntem îngrijorați de faptul că atenția și resursele comunității internaționale au fost deturnate de la alte conflicte și crize umanitare îngrijorătoare”

Summitul BRICS este doar unul dintre evenimentele politice majore care, în lunile următoare, se așteaptă să demonstreze cum războiul din Ucraina nu este o problemă definitorie pentru unele națiuni, așa cum este pentru SUA și aliații săi.

India, de exemplu, este atât un cumpărător de petrol și echipament militar rusesc, cât și un partener tot mai căutat de SUA pentru a face față asertivității Chinei.

Brazilia se opune, în mod oficial, războiului, dar a fost, de asemenea, reticentă în a sprijini sancțiunile împotriva Rusiei, sursa a o cincime din îngrășămintele care stau la baza industriei sale agricole masive.

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, care i-a frustrat pe unii oficiali occidentali prin faptul că nu a condamnat războiul Rusiei, a evitat joi subiectul, deși a făcut aluzie la îngrijorarea larg răspândită în Africa cu privire la provocările legate de aprovizionarea cu alimente și creșterea prețurilor, care este în general pusă pe seama crizei.

„Suntem îngrijorați de faptul că atenția și resursele comunității internaționale au fost deturnate de la alte conflicte și crize umanitare îngrijorătoare”, a declarat el.

Confruntându-se cu prețurile inflaționiste ale petrolului, președintele american Joe Biden plănuiește să viziteze Arabia Saudită în iulie, în ciuda faptului că l-a denunțat pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, pentru că ar fi inspirat uciderea în 2018 a lui Jamal Khashoggi, un editorialist al Washington Post care critica regatul.

China a folosit conflictul din Ucraina pentru a afirma că expansionismul SUA este problema globală centrală

Brazilia a fost singurul membru al BRICS care, la începutul lunii martie, a votat în favoarea unei rezoluții a Națiunilor Unite, care critică Rusia pentru invazie, în timp ce China, India și Africa de Sud s-au abținut.

Oficial, China nu a luat partea nimănui în războiul din Ucraina, dar a folosit conflictul pentru a afirma că expansionismul SUA este problema globală centrală, așa cum a făcut Xi când s-a adresat oaspeților săi din BRICS.

„Lumea noastră de astăzi este umbrită de norii întunecați ai mentalității Războiului Rece și ai politicii de putere”, a spus Xi.

Deși a numit „criza din Ucraina” un semnal de alarmă pentru lume, el a criticat, de asemenea, extinderea alianțelor militare.

China s-a alăturat, în mai multe rânduri, poziției Rusiei potrivit căreia extinderea NATO, susținută de SUA, îi amenință securitatea națională.

A fost pentru a treia oară, în două săptămâni, când președinții chinez și rus s-au conectat virtual, inclusiv o convorbire telefonică cu ocazia celei de-a 69-a aniversări a lui Xi, pe 15 iunie și mai târziu la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

India, o altă provocare pentru Washington în ceea ce privește Ucraina

Prim-ministrul Indiei Narendra Modi reprezintă o altă provocare pentru Washington în ceea ce privește Ucraina.

La sfârșitul lunii mai, Joe Biden a declarat că l-a rugat pe Modi să privească invazia din Ucraina ca pe o problemă globală, mai degrabă decât ca pe una europeană.

Rusia se poate aștepta la o condamnare atunci când președintele Biden va vizita Germania la sfârșitul săptămânii, pentru a se întâlni cu omologii din țările democratice din Grupul celor șapte și apoi la Madrid, pentru un summit al membrilor NATO. Se așteaptă ca Modi să participe la summitul G7.

Un alt lider asiatic, președintele indonezian Joko Widodo, este, de asemenea, așteptat la summitul G7 și spune că va călători atât la Moscova, cât și la Kiev, pentru a promova pacea.

În cursul acestui an, Widodo va găzdui o reuniune a Grupului celor 20 de economii puternic dezvoltate, care include și națiunile BRICS. Liderul celei de-a patra națiuni cele mai populate din lume a declarat că este reticent în nu-l invita și pe Putin.