• Pedro Sánchez a confirmat că rămâne prim-ministru al Spaniei, respingând speculațiile despre demisie după presiunea opoziției și acuzațiile împotriva soției sale.
  • Motivând decizia prin solidaritatea exprimată de susținători și mobilizările în sprijinul său, Sánchez promite să continue guvernarea cu hotărâre.
  • În ciuda criticilor intense, Sánchez subliniază importanța coaliției sale fragile și se concentrează pe alegerile iminente pentru Parlamentul European și pentru regiunea Catalonia.

Pedro Sánchez a spus că va rămâne în funcția de prim-ministru al Spaniei, după cinci zile de speculații asupra viitorului său, BBC.

Sánchez a anulat angajamentele oficiale săptămâna trecută, după ce o instanță a deschis o anchetă inițială asupra soției sale în privința acuzațiilor de corupție.

El le-a denunțat ca fiind o campanie de hărțuire din partea presei de dreapta.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT

„Expresiile de solidaritate din toate secțiunile societății” l-au însemnat că a decis să rămână în funcție, a adăugat el.

În weekendul Spaniei au avut loc o serie de demonstrații, cerând ca prim-ministrul să continue în postul său. Peste 10.000 de oameni s-au adunat în fața sediului Partidului Socialist (PSOE) din Madrid, într-o demonstrație de sprijin din partea premierului.

„Datorită acestei mobilizări, am decis să conduc în continuare președinția”, a spus Sánchez, jurând că voi continua „cu mai multă forță dacă este posibil”.

„Nu este vorba despre destinul unui singur lider, ci despre a decide ce fel de societate vrem să fim. Țara noastră are nevoie de această auto-reflecție. Am lăsat noroiul să ne murdărească viața publică pentru prea mult timp”, a spus el.

Acuzațiile împotriva soției domnului Sánchez, Begoña Gómez, au fost aduse împotriva acesteia de către organizația Manos Limpias (Mâini curate), condusă de un bărbat legat de extrema dreaptă numit Miguel Bernad.

Joi, procurorul din Madrid a cerut suspendarea anchetei din lipsă de probe. Manos Limpias a recunoscut, de asemenea, că acuzațiile ar putea fi incorecte, deoarece s-au bazat pe articole din ziare online – dintre care una s-a dovedit deja a fi falsă.

Anunțul de luni a fost primit cu jubilație de aliații liderului.

„Vă mulțumesc pentru apărarea democrației, pentru promovarea decenței și pentru lupta pentru o Spanie care susține și curajoasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSOE, Esther Peña Camarero, la X.

Dar membrii opoziției au susținut mai puțin.
Isabel Díaz Ayuso, liderul opoziției Partidului Popular (PP) din regiunea Madrid, l-a acuzat pe domnul Sánchez că este „nerușinat”.

Ea a spus că premierului i-a luat cinci zile să decidă „cum să atace judecătorii, rivalii politici și presa liberă” și a adăugat: „Ar trebui să țină mai puține discursuri fără jurnaliști și mai multe conferințe de presă în care să i se pună întrebări”.

Liderul Partidului Popular Conservator, Alberto Núñez Feijóo, a spus că Spania nu are „un președinte demn de numele său” și că domnul Sánchez a „prostit această națiune de 48 de milioane de spanioli” cu „demisia sa prefăcută”.

Santiago Abascal, liderul partidului de opoziție de extremă-dreapta Vox, a spus că „teatrul” lui Sánchez a cufundat Spania într-o „stânjeneală internațională de dimensiuni incalculabile”.

La rândul său, Miguel Bernad de la Manos Limpias a spus că decizia domnului Sánchez de a rămâne în postul său ar putea răni „extremurător” PSOE și a susținut că vor apărea mai multe dovezi care l-au incriminat pe însuși pe domnul Sánchez. „Cred că în zilele următoare pot exista evenimente care îl vor face să-și reconsidere poziția”, a spus domnul Bernad.
Săptămâna trecută, domnul Núñez Feijóo l-a acuzat pe premier că a creat „o operațiune de supraviețuire politică” și că a transformat acuzațiile împotriva soției sale și răspunsul său ulterior într-un spectacol înaintea alegerilor cruciale.

Într-adevăr, decizia domnului Sánchez de a suspenda atribuțiile publice a venit într-un moment tensionat pentru Partidul său Socialist înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie și a alegerilor din regiunea Catalonia din nord-estul Spaniei de luna viitoare.

Pedro Sánchez conduce o coaliție incomodă care include două partide separatiste catalane, care au fost convinse să susțină guvernul în schimbul unei amnistii care a acoperit un referendum catalan interzis privind secesiunea în 2017.

Citește și