Pentagonul anunţă desfăşurarea în Israel a unui sistem THAAD: „Acțiunea subliniază angajamentul SUA pentru apărarea Israelului”

Statele Unite trimit un sistem antirachetă avansat în Israel, a anunțat Pentagonul, în timp ce administrația președintelui Joe Biden continuă să ofere sprijin „de fier” unuia dintre principalii săi aliați, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Iranul, scrie Al Jazeera.

Departamentul american al Apărării a declarat duminică că șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a autorizat trimiterea unei „baterii THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) și a echipajului asociat de personal militar american în Israel” pentru a contribui la consolidarea apărării aeriene a țării.

„Bateria THAAD va spori sistemul integrat de apărare aeriană al Israelului. Această acțiune subliniază angajamentul ferm al Statelor Unite pentru apărarea Israelului și pentru apărarea americanilor din Israel de orice alte atacuri cu rachete balistice din partea Iranului”, a declarat Pentagonul într-un comunicat.

Anunțul vine la mai puțin de două săptămâni după ce Iranul a lansat un tir de rachete asupra Israelului la 1 octombrie, ca represalii pentru asasinarea unor lideri Hamas și Hezbollah și a unui general iranian.

Liderii israelieni, inclusiv prim-ministrul Benjamin Netanyahu, au promis să riposteze, stârnind temeri că Orientul Mijlociu ar putea fi târât într-un război regional total.

La începutul acestei luni, Biden a sugerat că Israelul ar trebui să se abțină de la a lovi instalațiile nucleare sau câmpurile petroliere ale Iranului, însă guvernul israelian a sfidat în mod repetat în trecut avertismentele publice ale președintelui american.

Exit mobile version