• Iranul și aliații săi au avertizat Israelul că „vor răspunde sever” la asasinarea lui Ismail Haniyeh.
  • SUA sprijină pe deplin Israelul și se angajează să sporească numărul forțelor americane din regiune.
  • Pentagonul cântărește o varietate de opțiuni, inclusiv aeronave și active navale.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a informat Israelul despre viitoarele schimbări privind dislocarea forțelor americane în Orientul Mijlociu, a declarat Pentagonul vineri, în timp ce amenințările Iranului și a aliaților săi, Hamas și Hezbollah, se intensifică, scrie Reuters.

Pentagonul a adăugat că Austin nu a luat o decizie finală în legătură cu tipul forțelor care vor fi dislocate. Oficialii au declarat pentru Reuters că o varietate de opțiuni sunt luate în considerare, inclusiv aeronave și active navale.

Aceste schimbări vin pe fondul amenințărilor Iranului de a „răspunde” la asasinarea de acum două zile din Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh – doar una dintr-o serie mai mare de asasinări a unor figuri de rang înalt din gruparea teroristă palestiniană.

Recomandări

ZELENSKI DĂ DIN CASĂ
CIUCĂ, LA ÎNCEPUT DE ȘCOALĂ
NATO CONDAMNĂ RUSIA
MUSK VREA STARSHIP PE MARTE
LAMAR LA SUPER BOWL
JANNIK SINNER CÂȘTIGĂ LA US OPEN

„Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a informat Ministerul cu privire la schimbările în cadrul forțelor defensive pe care Departamentul Apărării le va face pentru a sprijini apărarea Israelului”, a declarat pentru reporteri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, după un apel între Austin și ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

„Austin și-a asumat angajamentul în fața ministrului Gallant, iar Președintele Joe Biden în fața prim-ministrului Benjamin Netanyahu, că SUA vor consolida protecția forțelor în regiune”, a adăugat Singh.

Nu este clar dacă pregătirile SUA sunt la fel de intense ca înainte de 13 aprilie, când Iranul a lansat un atac asupra teritoriului israelian cu drone și rachete. La acel moment, Israelul a doborât cu succes aproape toate cele aproximativ 300 de drone și rachete, cu ajutorul Statelor Unite și al altor aliați.

Biden, într-un apel telefonic de joi cu Netanyahu, a discutat despre noile desfășurări militare defensive ale SUA, cu scopul de a sprijini Israelul în fața amenințărilor Iranului cu rachete și drone, a spus Casa Albă.

Iranul și Hamas au acuzat Israelul de asasinarea lui Haniyeh și s-au jurat să „răspundă sever”. Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru asasinarea liderului Hamas, dar nici nu a negat-o.

Singh a spus că Statele Unite „nu vor un conflict regional extins”, dar „nu cred că o escaladare este inevitabilă”.

„Cred că suntem foarte direcți în mesajele noastre că, cu siguranță, nu vrem să vedem tensiuni crescute. Credem că există o rampă de închidere a conflictului și acesta este acel acord de încetare a focului”, a spus Singh.

Citește și