• Ucraina a capturat peste 150 de prizonieri de război ruși.
  • Au existat doar 15 victime care au avut nevoie de tratament în spital în prima zi.
  • Au circulat mai multe videoclipuri cu ucraineni care capturau prizonieri de război.

Ucraina a capturat peste 150 de prizonieri de război ruși în câteva zile în cadrul operațiunii militare transfrontaliere despre care un oficial civil important a spus că a fost prima dintre „mai multe etape” în ducerea luptei la Moscova, scrie The Guardian.

Oleksii Drozdenko, șeful administrației militare din orașul ucrainean Sumy, a declarat că atacul s-a desfășurat mai bine decât se aștepta și că au existat doar 15 victime care au avut nevoie de tratament în spital în prima zi.

„Uneori sunt mai mult de 100 sau 150 de prizonieri de război pe zi”, a spus Drozdenko. Multe dintre trupele ruse care au păzit granița sunt tineri recrutați. „Nu vor să se lupte cu noi”, a adăugat el.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BACK TO OFFICE
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
NEW LOOK, NEW YOU
LASĂ MAȘINA ACASĂ!

Au circulat mai multe videoclipuri cu ucraineni care capturau prizonieri de război, inclusiv la graniță, în primele ore ale incursiunii de marți, 6 august. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Kievul își mărește „fondul de schimb” pentru a schimba cu PoW-urile deținute de Rusia.

Sumy este orașul ucrainean cel mai apropiat de incursiune, iar Drozdenko a spus că a fost implicat îndeaproape în planificarea operațiunii, dar a jurat păstrarea secretului.

Alți lideri civili locali, în special guvernatorul regiunii Sumy, Volodymyr Artyukh, au spus că nu au fost avertizați în prealabil, sugerând că Drozdenko se află într-un cerc de încredere.

Oficialul orașului, numit de Zelenski a spus că nu poate spune prea multe despre pregătirile pentru incursiunea de acum două săptămâni, deoarece urmează mai multe surprize. „Vedem doar o parte din această operațiune, în viitor vom vedea mai multe etape”, a spus Drozdenko.

Deși Drozdenko nu a oferit mai multe informații, există semne că Ucraina a introdus o nouă tactică pentru a încerca să câștige mai mult teritoriu rusesc. Duminică dimineață, forțele aeriene ucrainene au lansat un videoclip cu o gaură făcută într-un pod de la Zvannoe, peste râul Seym, în interiorul provinciei Kursk.

Cu câteva zile mai devreme, un alt pod peste Seym fusese rupt după un atac aerian ucrainean, la nord de satul Glushkovo, care se află în apropierea liniei de front a incursiunii și supus unui ordin de evacuare civilă din partea autorităților ruse.

Deși Ucraina nu și-a precizat intențiile, distrugerea celor trei poduri peste Seym la Glushkovo, Zvannoe și Karyzh ar îngreuna consolidarea rusă a unui grup de teren la vest de zona actuală de incursiune și ar îmbunătăți perspectivele Ucrainei de a sechestra terenul, dacă progresul continuă.

La sfârșitul săptămânii trecute, Sumy și alte regiuni învecinate au organizat un transport umanitar de alimente și medicamente către civilii ruși din zona ocupată, inclusiv din „propriile noastre magazine alimentare”, a spus Drozdenko. Niciun civil rus nu a fugit peste graniță pentru a deveni refugiat în Ucraina, a spus el.

O parte a rolului lui Drozdenko a fost să se asigure că spitalele din Sumy sunt gata să primească victime odată ce incursiunea a început. „Există o cantitate neașteptat de mică de răniți care vin din această operație în spitale”, a spus oficialul.

„În prima zi a operațiunii, au fost doar 15 victime. Șaizeci, șaptezeci la sută dintre ele au fost foarte ușoare, cauzate de atacul bombelor”, a adăugat el, reflectând faptul că atacul transfrontalier a fost o surpriză completă pentru Kremlin, care credea că Ucraina va lupta pentru a-și apăra propriul teritoriu.

La sfârșitul săptămânii trecute, civililor din Sumy li s-a cerut să doneze sânge O-negativ, potrivit pentru transfuzii de urgență pentru orice grupă de sânge. Nevoia a fost satisfăcută „într-o oră”, a spus oficialul, ceea ce „confirmă că oamenii noștri susțin această operațiune”.

Orașul Sumy, o capitală liniștită de provincie din nord-estul Ucrainei, cu o populație de aproximativ 250.000 de locuitori, nu a fost implicat în lupte din primele zile disperate ale războiului, când a fost înconjurat și apărat de o miliție civilă , din care făcea parte Drozdenko.

Dar incursiunea a adus războiul înapoi la Sumy și zonele de graniță din nord , cu lovituri aeriene, rachete și artilerie reînnoite. „Când vorbim despre șapte luni ale anului 2024, din ianuarie până în iulie, au existat aproximativ 400 de greve în zonele de frontieră. Dar săptămâna trecută am avut 200 de greve într-o singură săptămână”, a spus oficialul.

Câteva mii de oameni au fugit din regiunile din prima linie, care au fost supuse unei evacuări obligatorii până la 10 km (6,2 mile) de graniță în zonele afectate. Drozdenko a spus că cei care fug vor încerca să-și aranjeze singuri cazarea sau să fie cazați în pensiuni din oraș.

Sumy a fost protejată de apărarea aeriană, cu interceptări și lansări auzite și văzute din centrul orașului în ultima săptămână. Sâmbătă dimineața, o rachetă balistică a trecut și a aterizat pe o stradă, avariand aproximativ 15 mașini civile și rănind două persoane, deși nu grav.

Oamenii din Sumy au fost rezistenți în ciuda celui mai recent bombardament, a spus Drozdenko, deoarece orașul a luptat împotriva invaziei ruse inițiale în martie 2022, într-un moment în care armata regulată se afla la 60 de mile distanță.

Evidențiind propria experiență, el a spus: „Pe atunci nu mă simțeam atât de optimist. Am luat parte la lupte de stradă. Aproape că am fost ucis de două ori. A fost foarte înfricoșător să fii împușcat de un BTR [transport blindat rus de trupe]. Acum nu mi-e frică de nimic.”

Citește și