• BBC: Rapoartele despre un eminent atac al Iranului asupra Israelului sunt false.
  • Duminică începe campania de vaccinare a copiilor din Gaza împotriva poliomielitei.
  • AIEA: Rezervele de uraniu îmbogățit ale Iranului au crescut la 164,7 kg.

Guvernul Netanyahu a decis ca Armata Israelului să rămână în coridorul Philadelphi, aflat la granița dintre Gaza și Egipt. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a fost singurul care s-a opus, motivând că negocierile pentru un acord de încetare a focului vor avea de suferit. Rapoartele inițiale sugerează că forțele israeliene se retrag din Tulkarm, Cisiordania, la aproape 45 de ore după începerea unei operațiuni antiteroriste. UNICEF a anunțat campania de vaccinare a copiilor din Gaza împotriva virusului poliomielitei, care va începe duminică și va dura trei zile.

Netanyahu a început să insiste ca forțele israeliene să rămână în coridor pe o perioadă nedeterminată, susținând că este necesar pentru a preveni contrabanda continuă de arme prin tuneluri către Hamas. Noua cerință a fost un obstacol pentru gruparea teroristă, dar și pentru Egipt, care a servit drept unul dintre mediatori, alături de SUA și Qatar.

Administrația Biden a încercat să promoveze o serie de soluții alternative, inclusiv construirea unui zid subteran de-a lungul frontierei pentru a preveni contrabanda, au declarat pentru The Times of Israel un oficial american și un înalt oficial israelian.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Aceste propuneri nu au fost suficiente pentru a-l convinge pe Netanyahu să retragă complet trupele israeliene de pe coridorul Philadelphi, în special în timpul primei faze de șase săptămâni a încetării focului în curs de negociere.

Între Netanyahu și președintele egiptean Abdel-Fattah el-Sissi există o mare dușmănie, care a fost exacerbată după 7 octombrie. În consecință, Sissi nu a fost înclinat să facă compromisuri.

„Uneori nu este clar dacă egiptenii servesc drept mediatori sau negociază în numele lor”, a declarat oficialul israelian. „Acest lucru nu face decât să întărească convingerea că nu sunt serioși în abordarea problemei contrabandei și au permis ca aceasta să continue de ani de zile”.

Cairo a negat aceste afirmații și insistă asupra faptului că tunelurile pe care IDF le-a descoperit de când a preluat controlul asupra părții Gaza a coridorului Philadelphi nu erau active deoarece armata egipteană le-a blocat cu mult timp în urmă.

Pe măsură ce discuțiile privind încetarea focului s-au mutat de la Cairo înapoi la Doha în această săptămână, ceilalți mediatori au încercat să reducă temperatura dintre Israel și Egipt, a declarat oficialul american.

Citește și