• Actrița Meryl Streep a comparat libertatea pisicilor din Afganistan cu restricțiile severe impuse femeilor de către talibani.
  • Noile reglementări impuse de talibani interzic femeilor să fie auzite în public, să se uite direct la bărbați nelegitimi și le obligă să se acopere complet atunci când ies din casă.
  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat importanța educației și implicării femeilor.

„Pisicile au mai multă libertate decât femeile din Afganistan”, a declarat actrița hollywoodiană Meryl Streep într-un apel adresat comunității internaționale de a opri represiunea talibanilor, scrie BBC.

Vorbind în marja Adunării Generale a ONU, actrița a subliniat că până și animalele au mai multe drepturi acum în Afganistan, ca urmare a creșterii restricțiilor impuse femeilor. În replică, un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că aceștia „respectă foarte mult” femeile și „nu le-ar compara niciodată cu pisicile”.

Comentariile lui Streep vin după ce luna trecută guvernul taliban a introdus un nou set de „legi ale moralității”.

Recomandări

CE FACEM CU DEZINFORMAREA?
CUM SCHIMBĂM EDUCAȚIA?
UNDE MERGI AZI?
UNDE MERGI BANII?
ATACURI ÎN UCRAINA
„FEMEILE NU SUNT LIBERE”

Printre altele, aceste norme prevăd că vocile femeilor nu mai pot fi auzite în public și că acestea nu au voie să se uite direct la bărbații cu care nu sunt legate prin sânge sau căsătorie. Măsurile se adaugă la o serie de restricții pe care regimul le-a impus femeilor și fetelor afgane de la revenirea la putere în urmă cu trei ani.

Femeile trebuie să își acopere complet fața și corpul atunci când ies din casă. De asemenea, femeile și fetele nu au voie să meargă la școli, parcuri, săli de sport și cluburi sportive. Există restricții cu privire la tipul de muncă pe care li se permite să îl facă.

„Astăzi, în Kabul, o pisică are mai multă libertate decât o femeie. O pisică poate să stea pe veranda din fața casei și să simtă soarele pe față, poate să alerge după o veveriță în parc”, a declarat Streep luni, la un eveniment de sensibilizare cu privire la drepturile femeilor afgane la sediul ONU din New York.

„O veveriță are mai multe drepturi decât o fată în Afganistanul de astăzi, deoarece parcurile publice au fost închise femeilor și fetelor de către talibani. O pasăre poate cânta în Kabul, dar o fată nu poate în public. Acest lucru este extraordinar. Aceasta este o suprimare a legii naturale. Modul în care această cultură, această societate a fost răsturnată este un avertisment pentru restul lumii”, a spus Streep, care a cerut liderilor mondiali să „oprească sufocarea lentă” a femeilor și fetelor afgane.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care a participat la același eveniment, a declarat că Afganistanul „nu își va ocupa niciodată locul care i se cuvine pe scena globală” fără femei educate și fără femei angajate.

Ca răspuns la remarcile lui Streep, un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că „nimeni nu le poate refuza femeilor drepturile pe care Islamul le-a acordat”. „Le respectăm foarte mult în rolul lor de mamă, soră, soție. Ele sunt [o] parte esențială [a] familiei și societății, dar nu le comparăm niciodată cu pisicile”, a declarat pentru BBC Suhail Shaheen, șeful biroului politic al talibanilor.

El a adăugat că, în prezent, sute de mii de femei lucrează în diverse Ministere și ca antreprenoare.

Țările occidentale, în frunte cu Statele Unite și Uniunea Europeană, au condamnat noile legi, însă talibanii au apărat edictul spunând că este în conformitate cu legea islamică Sharia.

Talibanii au declarat, de asemenea, că încearcă să schimbe sistemul educațional pentru a-l alinia mai îndeaproape la principiile islamice și au promis în mod repetat că femeile vor fi readmise în școli odată ce aceste probleme vor fi rezolvate. Până în prezent, însă, nu s-a înregistrat nicio mișcare.

Citește și