Planul de încetare a focului în Gaza continuă, în timp ce SUA afirmă că Hamas a propus „schimbări”. Ce a transmis Secretarul de Stat, Antony Blinken

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a transmis Hamas că este „timpul ca negocierile să înceteze”, după ce liderii săi au propus „numeroase modificări” la planul de încetare a focului în Gaza și la acordul de eliberare a ostaticilor, scrie BBC.

El a declarat reporterilor din Doha că unele dintre modificări sunt „fezabile”, iar altele nu, dar că SUA și mediatorii Qatar și Egipt vor „încerca să încheie acest acord”.

Hamas a declarat marți că este pregătită să „abordeze pozitiv” procesul, dar a subliniat necesitatea ca Israelul să accepte o încetare permanentă a focului și o retragere completă din Gaza. Guvernul israelian nu a comentat, dar un oficial anonim a declarat că răspunsul grupului armat palestinian echivalează cu o respingere.

Prim-ministrul israelian nu a aprobat încă în mod public propunerea, despre care Președintele american Joe Biden a spus că a fost oferită de țară atunci când a prezentat-o în urmă cu 12 zile. Dar Blinken a declarat că Benjamin Netanyahu și-a „reafirmat angajamentul” în timpul unei întâlniri care a avut loc luni la Ierusalim.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, de asemenea, o rezoluție de susținere a propunerii în acea zi, ceea ce se adaugă la presiunea diplomatică pe care o exercită Washingtonul.

Blinken s-a întâlnit cu prim-ministrul qatarez și cu Ministrul de Externe, șeicul Mohammed bin Abdul Rahman Al Thani. Țara este un actor-cheie în această criză, deoarece a găzduit birourile politice ale Hamas timp de mai bine de un deceniu și a fost un mijloc de negociere cu Israelul.

Blinken părea exasperat în timp ce a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune, că au discutat despre modificările solicitate de Hamas la propunerea de încetare a focului susținută de SUA. Blinken nu a clarificat ce schimbări ar fi cerut Hamas, așa cum nu a făcut-o nici o scurtă declarație emisă marți seară de gruparea însăși.

Cu toate acestea, declarația a reiterat cererea pentru ceea ce Hamas a numit „oprirea completă a agresiunii în curs împotriva Gaza” și retragerea completă a forțelor israeliene.

Un membru al biroului politic al Hamas, Izzat al-Rishq, a declarat că răspunsul a fost „responsabil, serios și pozitiv” și că a deschis „o cale largă” pentru a ajunge la un acord. Biroul Premierului israelian nu a publicat un răspuns oficial.

Însă o declarație a fost emisă de un oficial israelian anonim, care a afirmat că Hamas a „schimbat toți parametrii principali și cei mai semnificativi” și „a respins propunerea de eliberare a ostaticilor prezentată de Președintele Biden”.

În ciuda eșecurilor, Blinken a declarat că SUA, împreună cu Qatar și Egipt, vor „încerca să încheie acest acord”. Șeicul Mohammed a declarat că atât Hamas, cât și Israelul trebuie să facă unele concesii.

„Asistăm la o schimbare în acest conflict în ultima perioadă și există un apel clar și ferm pentru a pune capăt acestui război”, a precizat el.

Armata israeliană a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge Hamas ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului la 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatice. De atunci, peste 37.200 de persoane au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, administrat de Hamas.

În urma unui acord convenit în noiembrie, Hamas a eliberat 105 dintre ostatici în schimbul unei încetări a focului timp de o săptămână și a aproximativ 240 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene. Israelul afirmă că 116 ostatici sunt încă reținuți, dintre care 41 sunt presupuși morți.

Exit mobile version