- Aseară s-a încheiat Consiliul European pentru planul Rearm Europe.
- Bolojan: România poate fi un hub logistic pentru zona Ucrainei.
- Macron: UE va oferi Ucrainei 30,6 miliarde de euro, în 2025.
- Macron: Rusia este o amenințare existențială pentru Europa.
- Studiu: Doar 16% dintre germani mai au încredere în SUA.
- Viktor Orban: Renunțarea la ajutorul american va ruina Europa.
- Ungaria este singura țară care s-a opus planului Rearm Europe.
Aseară târziu s-a încheiat Consiliul European extraordinar care a discutat noua paradigmă militară a vechiului continent, planul Rearm Europe.
Advertisment
Consiliul European adoptă planul Rearm Europe
Un plan care prevede investiții de 800 de miliarde de euro în industria de apărare europeană. A fost primul Consiliu European pentru președintele Bolojan, care spune că România nu are nevoie să majoreze cheltuielile de apărare.
Bolojan a ținut să sublinieze concluzia la care a ajuns după consultările cu partidele parlamentare: „Cheltuile de apărare nu se vor dubla, pentru că România, din acest punct de vedere, este într-o situație mai bună decât media țărilor din Uniunea Europeană. Noi, așa cum probabil știți, am avut o pondere a cheltuielilor pentru apărare de peste 2,2% din PIB anul trecut, în timp ce mediațărilor din Europa ne-a fost de 1,9%”.
Recomandări
„Cred că reprezentanții României vor participa nu pentru că vom trimite trupe în teren, pentru că nu vom trimite trupe în teren, ca să fie lucrurile fără echivoc și pentru că România și astăzi este un hub logistic pentru ca aceste trupe să poată să ajungă, dacă va fi cazul, subliniez, în zona Ucrainei, de asemenea este un hub logistic pentru tot ceea ce înseamnă astăzi exporturi pe care Ucraina le face”, a declarat Ilie Bolojan, președinte interimar al României
Macron: „Rusia este o amenințare existențială”
Președintele francez, Emmanuel Macron, care și-a asumat rolul de lider al Europei, a anunțat și măsurile de sprijin pentru Ucraina. Macron a trimis din nou o săgeată către Rusia, și a răspuns atacurilor venite de la Kremlin. Vechea paradigmă de apărare a Europei, care se baza pe America începe să se schimbe.
Doar 16% dintre germani mai văd Statele Unite ca partener de încredere. 71% dintre ei susțin o armată europeană. Cea mai mare încredere o au nemții în francezi, urmați de britanici. Până și Ucraina are o cotă de încredere mai mare decât America.
Singurul nemulțumit de pe urma Consiliului European a fost Viktor Orban, care crede că planul de înarmare ar ruina Europa și a dat un veto.
Citește și
- Cinci cetățeni germani au fost condamnați pentru uneltire contra statului. Ce plănuiau „Patrioții uniți”
- Poşta daneză nu va mai livra scrisori de anul viitor. 1.500 de angajați vor fi dați afară
- Femeile care se abțin de la sex își spun sănătatea în pericol. O viața sexuală activă reduce efectele negative ale depresiei