• Săptămânile de lucru mai scurte, menite să stimuleze sănătatea mintală și productivitatea angajaților, au început să se impună în unele locuri din întreaga lume.
  • Guvernul sud-coreean a fost forțat în această săptămână să regândească un plan care ar fi ridicat plafonul orelor de lucru la 69 pe săptămână, față de limita actuală de 52.
  • Muncitorii din Asia de Est se confruntă deja cu unele dintre cele mai lungi ore de lucru din lume- ocupând locul al patrulea după Mexic, Costa Rica și Chile în 2021.

Săptămânile de lucru mai scurte, menite să stimuleze sănătatea mintală și productivitatea angajaților, au început să se impună în unele locuri din întreaga lume, însă cel puțin o țară pare să fi ratat ținta. Guvernul sud-coreean a fost forțat în această săptămână să regândească un plan care ar fi ridicat plafonul orelor de lucru la 69 pe săptămână, față de limita actuală de 52, după ce a stârnit o reacție în rândul muncitorilor din generația Millennials și generația Z.

Muncitorii din Asia de Est se confruntă deja cu unele dintre cele mai lungi ore de lucru din lume.- ocupând locul al patrulea după Mexic, Costa Rica și Chile în 2021, potrivit OCDE, iar moartea prin suprasolicitare, se crede că ucide zeci de persoane în fiecare an. Cu toate acestea, guvernul a susținut planul de creștere a plafonului în urma presiunilor exercitate de grupurile de afaceri care căutau un impuls de productivitate – până când, adică, s-a lovit de opoziția vehementă a tinerei generații și a sindicatelor, scrie CNN.

Guvernul va lua o nouă direcție după ce a ascultat opinia publică

Secretarul principal al președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat miercuri că guvernul va lua o nouă direcție după ce a ascultat opinia publică și a afirmat că se angajează să protejeze drepturile și interesele lucrătorilor din generația Millennial, generația Z și a celor care nu sunt sindicalizați.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Majorarea plafonului a fost văzută ca o modalitate de a aborda deficitul iminent de forță de muncă cu care se confruntă țara din cauza scăderii ratei de fertilitate, care este cea mai scăzută din lume, și a îmbătrânirii populației. Dar această măsură a fost respinsă pe scară largă de către critici, care au susținut că o mai mare presiune asupra lucrătorilor nu ar face decât să înrăutățească situația; experții menționează frecvent cultura de muncă exigentă a țării și deziluzia crescândă în rândul generațiilor tinere ca fiind factori determinanți pentru problemele demografice ale acesteia.

Abia recent, în 2018, datorită cererii populare, țara a redus limita de la 68 de ore pe săptămână la cele 52 de ore actuale – o măsură care, la vremea respectivă, a primit un sprijin covârșitor în Adunarea Națională. Legea actuală limitează săptămâna de lucru la 40 de ore plus până la 12 ore de ore suplimentare compensate – deși în realitate, spun criticii, mulți lucrători se află sub presiunea de a lucra mai mult.

„Propunerea nu are niciun sens… și este atât de departe de ceea ce își doresc de fapt lucrătorii”, a declarat Jung Junsik, 25 de ani, un student universitar din capitala Seul, care a adăugat că, chiar și în cazul revenirii guvernului, mulți lucrători vor fi în continuare presați să muncească dincolo de maximul legal.

Propriul meu tată muncește excesiv în fiecare săptămână și nu există nicio graniță între muncă și viață”, a spus el. Din păcate, acest lucru este destul de comun în rândul forței de muncă. Inspectorii de muncă nu pot supraveghea fiecare loc de muncă 24/7. Sud-coreenii vor rămâne vulnerabili la munca suplimentară mortală.”

Sud-coreenii au lucrat în medie 1.915 ore în 2021

Potrivit OCDE, sud-coreenii au lucrat în medie 1.915 ore în 2021, cu mult peste media OCDE de 1.716 ore și media americană de 1.767 de ore. Orele lungi – alături de nivelurile ridicate de educație și de creșterea numărului de femei care intră pe piața forței de muncă – au fost cândva creditate pe scară largă ca fiind cele care au alimentat creșterea economică remarcabilă a țării după Războiul din Coreea din anii 1950, când a trecut de la o economie săracă la una dintre cele mai bogate din lume.

Cu toate acestea, criticii spun că reversul acestor ore lungi poate fi văzut clar în zecile de cazuri de gwarosa” – moarte prin suprasolicitare” – în care oamenii epuizați plătesc cu viața prin atacuri de cord, accidente de muncă sau conducere în lipsa somnului.

Haein Shim, o purtătoare de cuvânt a grupului feminist Haeil, cu sediul la Seul, a declarat că, creșterea rapidă și succesul economic al țării au avut un cost, iar propunerea de prelungire a programului de lucru reflectă reticența guvernului de a recunoaște realitățile societății sud-coreene”.

Ea a spus că izolarea și lipsa comunității care rezultă din orele lungi de muncă și zilele de lucru intense” își pun deja amprenta asupra multor lucrători, iar orele de muncă nebunești vor exacerba și mai mult provocările cu care se confruntă femeile coreene”.

În plus față de cazurile de gwarosa, țara are, de asemenea, cea mai mare rată de sinucidere dintre țările dezvoltate, potrivit datelor Oficiului Național de Statistică, a subliniat ea.

„Este crucial ca guvernul (și companiile) să abordeze problemele presante care afectează deja viețile”, a spus Shim. Nevoia de sprijin și de un echilibru sănătos între viața profesională și cea privată nu poate fi trecută cu vederea dacă vrem să asigurăm bunăstarea persoanelor cu realitatea celei mai mari rate de sinucidere din OCDE”.

În 2017, anul dinaintea reducerii de către guvern a plafonului orelor de muncă, sute de persoane au murit din cauza suprasolicitării, potrivit datelor guvernamentale. Chiar și atunci când limita a fost redusă la 52 de ore, cazurile de gwarosa” au continuat să ocupe primele pagini ale ziarelor. În 2020, sindicatele au declarat că 14 lucrători de la livrări au murit din cauza suprasolicitării, după ce și-au sacrificat sănătatea mintală și bunăstarea pentru a menține țara în funcțiune în perioada de vârf a pandemiei COVID-19.

Citește și

RAPORT. Orele de lucru prelungite, stresul cronic și epuizarea sunt în creștere în rândul unor segmente ale forței de muncă

Motivarea Generației Z: Strategii eficiente pentru a-i încuraja pe cei de 20 de ani să lucreze

STUDIU. De ce aleg unii oameni să muncească în două locuri simultan