• Biden ar putea fi primul candidat care se retrage atât de târziu în procesul electoral.
  • Harry Truman în 1952 şi Lyndon B. Johnson în 1968 au decis să nu candideze pentru încă un mandat.
  • Convenţia Democrată este programată la Chicago pentru 19-22 august.

Îndoielile cu privire la capacitatea fizică şi mintală a lui Joe Biden de a mai conduce le alimentează democraţilor teama că ar putea pierde alegerile în noiembrie.

Așa că ideea înlocuirii lui Biden cu alt candidat câştigă tot mai mult teren în interiorul Partidului Democrat. Retragerea candidatului şi nominalizarea altuia este un proces în care partidul trebuie să urmeze mai mulţi paşi.

Ce se întâmplă dacă Biden se retrage înainte de a fi nominalizat?

În acest caz, comitetul național democrat poate decide desfășurarea unei convenții speciale pentru nominalizarea unui alt candidat, sau desemnarea directă a candidatului, în urma unor consultări cu liderii democrați.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Este de luat în calcul un element extrem de important, acela că fiecare stat din SUA are propria dată limită până la care candidații pot fi înscriși pe buletinele de vot, iar unele sunt foarte apropiate de data Convenției.

Din această cauză, marja de timp este extrem de limitată pentru organizarea unei Convenții speciale.

Deci dacă Biden se retrage înaintea Convenției, înlocuitorul său va fi cel mai probabil decis în timpul acestei Convenții.

De asemenea, dacă Biden ar avea în acest scenariu o mare capacitate de a influența alegerea celui care îi va lua locul în cursa electorală, întrucât el controlează majoritatea delegațiilor, practic 3908 din 3934.

Ce se întâmplă dacă Biden decide să își mențină candidatura? Poate Convenția să îl forțeze să se retragă?

Dacă Biden își menține candidatura, inclusiv împotriva voinței Comitetului Național Democrat, în acest caz 95% dintre delegații la Convenție s-ar vedea forțate să-l voteze și să-i valideze candidatura la prezidențiale.

Într-un asemenea scenariu, Comitetul Național Democrat, ar putea apela o opțiune extrem de rar întâlnit, aceea de a rescrie regulile Convenției, pentru ca democrații să poată vota un alt candidat.

Practic, se poate întâmpla și în acest fel, încât Biden să fie forțat să se retragă.

Citește și