• Un bărbat a provocat incendii și o explozie în fața sinagogii Beth Yaacov din La Grande-Motte, Franța.
  • Ministrul de Interne Gérald Darmanin și alți oficiali au condamnat atacul, subliniind că a fost o tentativă de a viza comunitatea evreiască.
  • Incidentul se înscrie într-un context mai larg de creștere a antisemitismului în Europa.

Poliția franceză a declarat că a arestat un bărbat suspectat că a provocat incendii și o explozie în fața unei sinagogi dintr-o stațiune din sud, conform BBC.

Ministrul de Interne Gérald Darmanin a declarat că „presupusul autor” a fost reținut sâmbătă. El a adăugat că poliția a dat dovadă de „mare profesionalism”.

Presa franceză a relatat că suspectul a fost împușcat și rănit de poliție după ce a deschis focul asupra ofițerilor care au venit să îl aresteze în orașul Nîmes.

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
TRUMP: KAMALA HARRIS M-A SUNAT
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA

Mai devreme, sâmbătă, un ofițer de poliție a fost rănit în explozia din fața sinagogii Beth Yaacov din stațiunea balneară La Grande-Motte, aflată în apropiere. Rănile ofițerului de poliție nu se pare că îi pun viața în pericol, în urma exploziei produse sâmbătă între orele 08:00 și 08:30, ora locală.

Cinci persoane, inclusiv rabinul, se aflau în sinagogă în acel moment, au declarat autoritățile. Explozia a fost cauzată de două mașini care au fost incendiate în exterior. Surse din poliție au declarat pentru presa franceză că unul dintre vehicule conținea o butelie de gaz ascunsă.

Suspectul – care ar fi purtat un steag palestinian – a incendiat, de asemenea, mai multe uși de intrare ale sinagogii.

Liderul comunității evreiești Yonathan Arfi a declarat că incidentul a fost „o încercare de a ucide evrei” și pare să fi fost programat să vizeze credincioșii de sâmbătă dimineața. Președintele Emmanuel Macron a declarat că incidentul a fost „un act terorist”.

Prim-ministrul Gabriel Attal și Darmanin au vizitat locul sâmbătă seara. Ambii au condamnat anterior atacul, Attal numindu-l „un act antisemit”.

Attal a declarat că o „tragedie absolută” a fost „evitată la limită”, deoarece „ar fi existat victime” dacă sinagoga ar fi fost plină de credincioși. Attal și Darmanin au declarat că securitatea va fi consolidată în afara sinagogii.

„Vreau să îi asigur pe concetățenii noștri evrei și pe municipalitate de întregul meu sprijin”, a declarat Darmanin mai devreme în cursul zilei.

Comunitatea evreiască franceză trăiește deja în condiții de securitate ridicată, multe sinagogi și școli evreiești fiind sub protecția poliției. Un raport din ianuarie 2024 al Consiliului Instituțiilor Evreiești din Franța (CRIF) a declarat că a existat o creștere de aproape trei ori a actelor antisemite în Franța între 2022 și 2023. În luna mai, poliția a împușcat mortal un bărbat după ce o sinagogă din orașul Rouen (nord-vest) a fost incendiată.

În 2015, la două zile după atacurile asupra revistei Charlie Hebdo, patru persoane au fost ucise într-un atac cu ostatici asupra unui supermarket kosher.

Explozia are loc pe fondul preocupărilor sporite pentru comunitatea evreiască din Europa, după ce ultimul studiu al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA), publicat luna trecută, a arătat că evreii din blocul comunitar continuă să se confrunte cu niveluri ridicate de antisemitism.

Au fost intervievați peste 8.000 de evrei din 13 țări UE, inclusiv Germania și Franța. Aproximativ 96% au declarat că s-au confruntat cu antisemitism în viața lor de zi cu zi. Tentativa de incendiere a fost condamnată pe scară largă de întregul spectru politic francez.

Politicianul de stânga Jean-Luc Mélenchon l-a calificat drept o „crimă intolerabilă”, în timp ce Jordan Bardella, membru al partidului de extremă dreapta Raliul Național, a declarat că este vorba despre „un act criminal și antisemit”.

Citește și