• În Germania formațiunea AfD a crescut, însă scandalurile liderului, Maximilian Krah pot reduce voturile primite.
  • În Franța liderul extremei drepte, Jordan Bardella se luptă cu Marine Le Pen, care vrea să ajungă președinte în 2027.
  • În Ungaria, Viktor Orban are un adversar puternic în persoana lui Peter Magyar, provenit din anturajul său.

Peste câteva zile, cetățenii Uniunii Europene vor alege deputații pentru Parlamentul European. Însă alegerile se vor face tot pe baza preferințelor de politică internă. Ce înseamnă asta?

Se tot vorbește despre ascensiunea extremei drepte. Este un fenomen general în Europa?

Este un fenomen, dar, poate nu general în Europa. Practic, subiecte de zi cu zi sunt dezbătute intens de ambele tabere, cele main stream și cele de extremă dreaptă, cum ar fi ajutoarele pentru Ucraina și imigrația ilegală. Aceasta, de altfel, a fost și este un subiect dezbătut intens în Germania și acest subiect, respectiv imigrația ilegală a dus la ascensiunea formației AfD, care, de altfel, a scăzut în sondaje, mai ales după scandalurile în care a fost implicat liderul acestei formațiuni, Maximilian Krah.

De altfel, în Franța, de exemplu, extrema dreaptă are alte probleme și anume poziția față de Emmanuel Macron. În Franța, sunt două personaje foarte prominente din partea extremei drepte Jordan Bardella și celebra, Marine Le Pen.

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
BOLOJAN: ÎI VA COSTA MULT PE ROMÂNI
AUR VREA LA GUVERNARE
IOHANNIS: RO E ÎNTR-O SITUAȚIE COMPLICATĂ
PUTIN VORBEȘTE CU PRESA
ROMÂNII NU MERG ÎN VACANȚE

Marine Le Pen încearcă din nou să ajungă președinte al Franței în 2027, după ce expiră mandatul lui Emmanuel Macron, dar și Bardella poate pune probleme deosebite lui Macron, până își termină mandatul.

Care sunt temele electorale în Europa de Est?

În Europa de Est, dacă luăm Polonia, de exemplu, acolo au fost deja alegeri parlamentare, unde ambele tabere, respectiv eurosceptice și proeuropene s-au confruntat destul de puternic și acum nu prea mai au muniții electorale, dar oricum această opoziție pro Europa și anti Europa continuă să fie destul de marcantă în Polonia.

Apoi, migrația ilegală în Cehia a fost și este și a rămas, la fel, un subiect important, deci, pe baza acesteia se vor face alegerile pentru Parlamentul European, în timp ce, în Ungaria, victoria partidului Fidesz, cel condus de Viktor Orban, părea până de curând destul de sigură, dar a apărut un opozant destul de puternic în persoană, Peter Magyar. El a fost soțul ministrului Justiției din guvernul Orban, iar în ultima vreme s-a irijat într-un opozant foarte puternic și chiar a pus la punct un partid destul de puternic, care poate avea șanse destul de mari în alegerile europarlamentare. Dacă vor obține peste 20%, atunci Orban va avea probleme destul de serioase, nu doar în Parlamentul European, dar și pe plan intern.

Citește și