• Zelenski a recunoscut că cancelarul german Olaf Scholz nu îl va sprijini în ceea ce privește invitația rapidă de aderare la NATO.
  • Germania și SUA se numără printre marile puteri care încetinesc apelul lui Zelenski pentru o invitație imediată de a adera la NATO.
  • Zelenski a cerut o invitație imediată, dar a recunoscut că aderarea efectivă la alianță va fi posibilă numai după încheierea războiului cu Rusia.

Președintele Volodimir Zelenski întâmpină o problemă cu planul său de victorie bazat pe invitația Ucrainei de a adera la NATO – unii dintre membrii-cheie ai alianței nu sunt încântați de acest lucru, scrie Politico.

Germania și SUA se numără printre marile puteri care încetinesc apelul lui Zelenski pentru o invitație imediată de a adera la NATO, potrivit a patru oficiali și diplomați americani și din cadrul NATO cărora li s-a acordat anonimatul pentru a împărtăși ultimele discuții interne.

În planul său de victorie, Zelenski a cerut o invitație imediată, dar a recunoscut că aderarea efectivă la alianță va fi posibilă numai după încheierea războiului cu Rusia.

Recomandări

TENSIUNI ÎN GEORGIA
REGULILE LUI KYLIE JENNER
CÂINE SAU PISICĂ?
PROBLEME LA OSCAR
HOLLAND ANUNȚĂ SPIDERMAN
COMMONWEALTH VS UK

Într-un interviu acordat POLITICO, ambasadoarea americană demisionară la NATO, Julianne Smith, a subliniat poziția americană. „Alianța nu a ajuns, până în prezent, în punctul în care este pregătită să ofere statutul de membru sau o invitație Ucrainei”, a spus ea.

Zelenski a recunoscut că cancelarul german Olaf Scholz – un furnizor militar major pentru Ucraina, cu livrări de arme după cele americane – nu îl va sprijini în ceea ce privește invitația rapidă de aderare la NATO.

„Am o relație foarte bună cu Scholz. Sunt recunoscător că Scholz ajută. Germania este a doua în ceea ce privește sprijinul”, a declarat Zelenski reporterilor la începutul acestei săptămâni. „Dar faptul că partea germană este sceptică cu privire la aderarea noastră la NATO este un fapt … Cu toții va trebui să lucrăm mult cu partea germană. Dar, totuși, Statele Unite vor avea o influență asupra acesteia”.

Citește și