• „Acum că sunt de acord, acest lucru (ar trebui să treacă) uşor prin Consiliul European”, a spus un oficial.
  • Următorul pas va fi o reuniune a liderilor UE la Bruxelles, joi.
  • Cele trei nume vor fi prezentate şefilor de stat şi de guvern, pentru aprobare.

Cei șase lideri UE care negociază posturile de conducere ale blocului comunitar au convenit ca Ursula von der Leyen, António Costa și Kaja Kallas să obțină cele mai înalte funcții la Comisia Europeană, Consiliul European și serviciul de Politică Externă, potrivit unor surse citate de Politico.

Cei șase negociatori sunt premierul grec Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul polonez Donald Tusk, premierul spaniol Pedro Sánchez, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul olandez Mark Rutte.

Politico citează un oficial care spune că premierului italian Giorgia Meloni nu-i va plăcea că nu a fost implicată în aceste negocieri, întrucât grupul său politic a deveni al treilea ca mărime la nivelul Parlamentului European.

Recomandări

BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TREI AERONAVE F-16 AJUNG ÎN RO
UNDE MERGI? CANICULA REVINE ÎN SUDUL EUROPEI
VIKTOR ORBAN RĂMÂNE IZOLAT

Următorul pas va fi o reuniune a liderilor UE la Bruxelles, joi, în cadrul căreia cele trei nume vor fi prezentate şefilor de stat şi de guvern, pentru aprobare.

„Acum că sunt de acord, acest lucru (ar trebui să treacă) uşor prin Consiliul European”, a spus un oficial.

Premierul ungar Viktor Orbán a scris pe rețeaua X că acest acord este „împotriva tuturor lucrurilor pe care se bazează UE”.