Politico: De ce este Xi Jinping cel mai periculos om din lume

Xi Jinping e cel mai periculos om din lume. Nu o spun eu, ci publicaţia Politico.

„Președintele Xi Jinping a produs o ruptură dramatică față de principiile care au ghidat politica, economia și relațiile externe ale Beijingului în ultimele decenii. Europa nu-şi mai poate permite să ignore autoritarismul agresiv al Chinei“, scriu jurnaliştii.

De ce liderul comunist chinez e considerat cel mai periculos om din lume?

Ambiția lui Xi Jinping de a transformat China în prima super putere a lumii. Pe plan intern, Xi Jinping a devenit, practic, președinte pe viață, iar ideologia lui a fost introdusă în constituție.

Pe plan extern, el investește milioane de dolari în țări din Asia sau din Africa și vrea să domine prin forță Marea Chinei de Sud. Evident, a apărut conflictul cu SUA în urma acestor ambiții, iar America este în acest moment o țară aflată în defensivă. Nu e de mirare, deci, că Donald Trump a introdus tarife mari pentru importurile din China și a declanșat un adevărat război mediatic și economic.

Problema este că Europa riscă să devină o victimă colaterală a acestor evenimente, spune publicația Politico, prin faptul că nu se implică, nu ia tabăra nimănui și nici măcar nu încearcă să arbitreze acest conflict.

Exit mobile version