Polonia încurajează populația să adune lemne de foc în păduri, pe fondul creșterii costurilor energiei

Guvernul polonez și agenția forestieră de stat au luat măsuri pentru a facilita colectarea de lemne de foc, în încercarea de a reduce presiunea creată de creșterea facturilor la energie și de lipsa cărbunelui, scrie Notes from Poland.

„Este întotdeauna posibil, cu acordul silvicultorilor, să se colecteze crengi pentru combustibil” , a reamintit săptămâna trecută ministrul adjunct pentru climă și energie, Edward Siarka.

El a precizat că în acest an, pe fondul „războiului din Ucraina și al turbulențelor de pe piața energiei”, au crescut solicitările adresate unităților forestiere locale privind obținerea permisiunii de a colecta lemne de foc. „Prioritatea noastră a fost să ne asigurăm că toate comunitățile locale au întâietate în ceea ce privește autoaprovizionarea cu lemn”, a adăugat Siarka.

Ca atare, la cererea Ministerului Mediului, Pădurile de Stat (Lasy Państwowe), o agenție de stat, a introdus noi orientări privind vânzarea și colectarea de lemn de foc.

Anterior, astfel de lemn de foc – care nu sunt recoltate în mod specific de către Pădurile de Stat, ci reprezintă un produs secundar al altor activități – era disponibil în mod egal pentru întreprinderi, instituții și consumatori individuali. Acum, conform noilor norme, persoanele fizice vor avea prioritate. Pădurile Statului a crescut, de asemenea, cantitatea de lemn disponibilă.

Companiile poloneze de stat din domeniul cărbunelui au încercat să compenseze deficitul, inclusiv facilitând consumatorilor individuali să cumpere direct din mine, inclusiv printr-un nou sistem de comenzi online. Cu toate acestea, stocurile se epuizează rapid, iar prețurile cresc vertiginos, relatează Agenția poloneză de presă (PAP).

Ieri, ministrul mediului, Anna Moskwa, a anunțat că opt nave care transportă peste 700.000 de tone de cărbune sunt în drum spre Polonia, care importă provizii din Columbia, SUA, Australia, Africa de Sud și Indonezia pentru a suplini deficitul de cărbune din Rusia.

Exit mobile version