• În opinia Varsoviei, o confruntare militară cu Rusia lui Putin este inevitabilă în viitorul apropiat.
  • Polonia și-a crescut bugetul alocat armatei la 4,7% din PIB și vrea să ajungă la 5%, conform Ambasadorului polonez la Paris.
  • În câțiva ani, Polonia va deține cea mai mare armată de pe continent, cu 300.000 de soldați activi.

Pentru Varșovia nu exista nici o îndoială că un război cu Putin vă avea loc. Polonia, care a învățat din trecutul ei agitat, se pregătește să facă față dușmanului ei istoric, Rusia: și-a majorat cheltuielile de apărare și este pe cale să devină cea mai mare putere militară a Europei.

Cât de avansate sunt pregătirile Poloniei pentru un eventual război?

Din clipa în care Moscova a invadat Ucraina, Polonia a decis să se reînarmeze și să își modernizeze echipamentul militar. În acest moment, 4,7% din PIB este alocat bugetului Apărarii, iar ambasadorul polonez la Paris a declarat că țara sa va ajunge până la 5%, pentru a se pregăti să facă față amenințării ruse.

Polonia s-a întors către Statele Unite și a multiplicat cumpărarea de armament, muniție și echipamente într-un timp record. Varșovia știe că dacă va fi război, va trebui să se confrunte cu valuri de infanterie inamică, asa că a decis să dubleze volumul armatei pentru a ajunge la 300.000 de soldați până în 2035. Va deveni astfel prima armată terestră din Europa.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
FLUIER DE START
NEW LOOK, NEW YOU
CU BEBE LA SPA

Polonia nu are un factor de descurajare nucleară, dar, în aprilie, Varșovia a declarat că este gata să primească arma nucleară pe teritoriul său, pentru a descuraja Moscova. Pentru moment, opțiunea a fost exclusă de NATO, dar proiectul este acum pe masă.

Polonia a fost ocupată de ruș, dar există semnale că această confruntare ar putea avea loc?

Din 2021, Moscova și Minsk fac presiuni asupra Polonniei utilizând migranții la frontieră. Pentru a contra arma migratoare a vecinilor ei, Polonia a votat o lege care permite armatei să tragă, dacă este nevoie, asupra migranților care trec frontiera.

De asemenea, a injectat miliarde de euro pentru a-și fortifica frontiera cu Belarus și pentru a crește prezența militară la est. La aceasta se adaugă enclava Kaliningrad care se află acum sub înalta supraveghere a Varsoviei.

Invazia Ucrainei de către Rusia evocă, pentru Polonia, un trecut dureros. Este motivul pentru care a decis să fie pregătită pentru confruntarea cu Moscova, pe care o consideră inevitabilă.

Pe scurt, Polonia se pregătește de război și vrea să aibă mijloacele de a se apăra împotriva Kremlinului, care consideră toate națiunile din Est drept zone de influență care îi datorează loialitate.

Citește și