• Polonia și Ungaria au căzut de acord să interzică temporar importurile de cereale și zeci de alte produse alimentare din Ucraina.
  • Problemele logistice din Europa Centrală au dus la acumularea depozitelor de cereale și la prăbușirea prețurilor.
  • Liderul partidului polonez la guvernare a declarat că mediul rural polonez se confruntă cu un „moment de criză”.

Polonia și Ungaria au căzut de acord să interzică temporar importurile de cereale și zeci de alte produse alimentare din Ucraina, într-o măsură care, potrivit acestora, va proteja fermierii locali aflați în dificultate, în contextul în care există o supraofertă de cereale ucrainene pe piață.

Problemele logistice din Europa Centrală au dus la acumularea depozitelor de cereale și la prăbușirea prețurilor, declanșând proteste din partea lucrătorilor agricoli și chiar demisia ministrului polonez al agriculturii.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

Liderul partidului polonez la guvernare, Partidul Lege și Justiție (PiS), Jarosław Kaczyński, a declarat că mediul rural polonez se confruntă cu un „moment de criză” și că, deși Polonia sprijină Ucraina, a fost nevoită să acționeze pentru a-și proteja fermierii.

Între timp, guvernul ungar a declarat că se așteaptă la schimbări în reglementările europene, inclusiv la o revizuire a deciziei de anul trecut de a ridica toate tarifele de import pentru produsele agricole ucrainene.

Ministerul Politicii Agrare de la Kiev a deplâns decizia ca fiind „drastică și unilaterală”, susținând că fermierii ucraineni „se confruntă cu cea mai dificilă situație”, având în vedere invazia Rusiei.

Un purtător de cuvânt al guvernului polonez a declarat că acesta este pregătit să înceapă discuții cu Ucraina pentru a rezolva problema cerealelor.

Citește și