POVEȘTI DE SACRIFICIU. Oskar Schindler, bărbatul care a salvat peste o mie de vieți omenești

Preoții îți spun că sacrificiul este sinonim cu Iisus. Pentru ucraineni, azi, este holocaust. Pentru Oskar Schindler, în urmă cu șaptezeci și șapte de ani, a fost salvarea a peste o mie de evrei, condamnați să fie gazați în lagărul de la Auschwitz.

Era în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Inițial, pentru Oskar Schindler războiul a fost o oportunitate de a-și mări profiturile. A intrat în partidul nazist, a lucrat ca spion pentru nemți și deținea și o fabrică de email la Cracovia, în Polonia. Fabrica a preluat-o de la un consorțiu evreiesc, dar a păstrat angajații. Mai târziu, „Emalia”, fabrica unde era produsă muniție pentru naziști, a devenit locul de salvare al multor evrei condamnați la moarte.

Sol Urbach este unul dintre ei și nu a putut uita niciodată acele momente.

„Selectau oamenii care vor rămâne.(…) Nu știam cine e selectat, cine stătea într-un grup sau altul.(…) Într-un fel, simțeam că să rămân cu Schindler este, oricum, cel mai bine decât să pleci oriunde altundeva.”, a relatat Sol Urbach, supraviețuitor al Holocaustului.

Aproximativ 1200 de evrei au fost salvați de Oskar Schindler, care a conștientizat fața sumbră a nazismului. Nu a fost simplu, dar Schindler a riscat totul. Și a pierdut totul. Dar, a salvat vieți, povestesc, după ani de zile, oamenii salvați de Schindler.

„Odată, o mașină a explodat și ei au acuzat unul dintre oameni de sabotaj. L-au adus la Plaszow să-l execute. Când Schindler s-a întors la fabrică și a auzit ce s-a întâmplat, a fugit la Plaszow cu vodkă și ce mai folosea el pentru mită, și a adus omul înapoi. Acel om trăiește astăzi, în Tel Aviv.”, a spus Moshe Beyski, un alt supraviețuitor al Holocaustului.

„Când, în final, am ajuns la Brunnlitz, la Schindler, și nu voi uita asta niciodată, el a venit la tren și a întrebat: Toată lumea este bine? Totul este în regulă?. Și toți au răspuns: Nu, aici este o fată foarte bolnavă. (…) Și el a spus: Nu-ți face griji, îngerul meu, vei trăi! Și m-a ridicat și m-a dus la spital.”, a relatat Rinah Birnhak, supraviețuitoare a Holocaustului.

Din 1945, Schindler a devenit fugar, unul sărac, declarat „persona non grata” în Polonia și acuzat de spionaj în Cehoslovacia.

În 1957 s-a mutat în Germania. Aici, a trăit din donațiile evreilor pe care i-a salvat, până în 1974, când a murit. Pentru evrei, fostul nazist Schindler a fost un erou. I-au recunoscut sacrificiul și după moarte, când i-au acordat onoarea de a fi înmormântat în cimitirul catolic de pe muntele Sionului.

În 1993, regizorul Steven Spielberg a transformat povestea lui Schindler într-un film dramă. Filmul „Lista lui Schindler” a câștigat șapte premii Oscar.

Exit mobile version