Premierul armean afirmă că 49 de soldați au fost uciși în ultimul atac al Azerbaidjanului

Premierul armean Nikol Pashinyan a declarat marți că 49 de soldați ai țării sale au fost uciși de forțele din Azerbaidjan în timpul atacurilor de peste noapte.

Vorbind în Parlamentul Armeniei, Pashinyan a declarat că forțele azere au atacat aproximativ o jumătate de duzină de locații din națiunea din Caucaz, potrivit rapoartelor. Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a afirmat într-o declarație că agresiunea a fost un răspuns la atacurile armenești împotriva soldaților azeri, potrivit Associated Press.

Intensitatea ostilităților a scăzut, dar atacurile pe unul sau două fronturi din Azerbaidjan continuă, a declarat Pashinyan într-un discurs în parlament, potrivit Reuters. Ministerul armean al Apărării a afirmat într-o declarație că armele de artilerie de calibru mare, armele de calibru mic și drone au fost folosite în atacuri, potrivit agenției ruse de presă Interfax.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că ciocnirile au izbucnit după ce sabotori armeni au fost descoperiți încercând să planteze mine terestre în apropierea pozițiilor armatei azere de-a lungul graniței, potrivit Interfax. Trei soldați, unul din Azerbaidjan și doi din Armenia, ar fi fost uciși luna trecută, când țările au făcut schimb de focuri în timpul unei intensificări a tensiunilor legate de regiunea contestată Nagorno-Karabah.

Ca răspuns, Armenia și-a mobilizat o parte din forțele militare. Statele Unite au îndemnat ambele părți să înceteze imediat ostilitățile.

Așa cum am precizat de mult timp, nu poate exista o soluție militară la acest conflict, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-o declarație făcută luni, înainte de ultimele atacuri. Îndemnăm la încetarea imediată a oricăror ostilități militare.

Cele două națiuni s-au mai confruntat anterior din cauza regiunii Nagorno-Karabah în 2020, în timpul unui război de 45 de zile în care au fost ucise peste 6.000 de persoane. Azerbaidjanul a revendicat părți din Nagorno-Karabah și din zonele învecinate în timpul acelui conflict.

Aproape 2.000 de soldați ruși de menținere a păcii au fost staționați în regiune de la sfârșitul războiului din 2020, conform unui acord de tratat.

Exit mobile version