• Keir Starmer vorbea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu când Iranul a lansat atacul cu rachete.

Keir Starmer a declarat că Marea Britanie este alături de Israel și susține „cererea rezonabilă pentru securitatea poporului său” după un atac al Iranului asupra țării, scrie The Independent.

Într-o declarație pentru Downing Street de marți seara, premierul a declarat că Teheranul „amenință Orientul Mijlociu de prea mult timp” și a cerut țării să „oprească aceste atacuri”.

Suntem alături de Israel și îi recunoaștem dreptul la autoapărare în fața acestei agresiuni”, a spus el.

Recomandări

IRANUL ATACĂ ISRAELUL
ISRAELUL EVACUEAZĂ OAMENII
TO BE OR NOT TO BE
JOHNSON, DESPRE BOALA REGINEI
CINE CONDUCE BNR
120 DE NOI ACUZAȚII

„Iranul trebuie să pună capăt acestor atacuri. Împreună cu proxeneții săi precum Hezbollah, Iranul a amenințat Orientul Mijlociu pentru prea mult timp, haosul și distrugerea aduse nu numai Israelului, ci și oamenilor printre care trăiesc în Liban și nu numai.”

Să fie clar, Marea Britanie se opune total unei astfel de violențe. Susținem cererea rezonabilă a Israelului pentru securitatea poporului său.”

Atacul a început în timp ce Starmer vorbea cu Netanyahu

Atacul asupra Israelului a început în timp ce Starmer vorbea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a declarat anterior Downing Street.

Iranul a declarat că a lansat atacul cu rachete ca răspuns pentru uciderea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah în Beirut săptămâna trecută.

Înainte ca Starmer să-și țină discursul televizat, un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat: „Prim-ministrul a vorbit cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, în această după-amiază, și au discutat despre escaladarea situației în Orientul Mijlociu.

Prim-ministrul a condamnat în termenii cei mai fermi atacul de astăzi al Iranului asupra Israelului, care a început în timpul conversației liderilor, și a exprimat angajamentul ferm al Regatului Unit față de securitatea israeliană și protecția civililor.

În timpul convorbirii, prim-ministrul a subliniat, de asemenea, importanța unei încetări a focului în Liban pentru a permite spațiu pentru o soluție politică în conformitate cu Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, prim-ministrul a evocat situația din Gaza și importanța unei încetări a focului și a unor măsuri pentru aducerea acasă a ostaticilor.

„Prim-ministrul a declarat că va lucra alături de parteneri și va face tot posibilul pentru a promova dezescaladarea și pentru a promova o soluție diplomatică.”

Atacul vine după ce Israelul a început o ofensivă terestră în sudul Libanului, desfășurând ceea ce a descris drept operațiuni „limitate și localizate” care vizează militanții Hezbollah susținuți de Iran.

Citește și