• Attal va rămâne în funcție ca șef al unui guvern interimar pentru Jocurile Olimpice de la Paris.
  • Președintele Macron a făcut apel la principalele partide să formeze o coaliție cu o majoritate „solidă”.
  • Alianța de stânga care a câștigat alegerile nu a reușit încă să ajungă la un acord privind un potențial candidat pentru înlocuirea sa.

Se așteaptă ca Președintele francez Emmanuel Macron să accepte demisia Premierului său Gabriel Attal până marți seară, în urma înfrângerii partidului lor de centru în alegerile parlamentare, relatează presa franceză, conform BBC.

Cu toate acestea, Attal va rămâne în funcție ca șef al unui guvern interimar pentru Jocurile Olimpice de la Paris, care încep peste 10 zile. O alianță de stânga care a câștigat alegerile din 7 iulie nu a reușit până acum să ajungă la un acord cu privire la un potențial candidat pentru înlocuirea sa.

Attal nu a făcut niciun comentariu jurnaliștilor în timp ce părăsea ședința finală a cabinetului său guvernamental la Palatul Élysée, dar se pare că Președintele Macron a declarat că guvernul interimar ar putea rămâne în funcție pentru „câteva săptămâni”.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Attal i-a spus Președintelui Macron că va rămâne în funcție din simțul datoriei „până în ultimul minut”, „atât timp cât veți considera necesar, în ajunul unor evenimente majore pentru țara noastră”, potrivit declarațiilor citate de agenția franceză de presă AFP. Premierul francez își prezentase deja demisia a doua zi după ce alianța sa Ensemble s-a clasat pe locul al doilea în scrutinul legislativ rapid convocat de Președintele Macron.

RN a câștigat alegerile europene de la începutul lunii iunie, dar s-a clasat pe locul al treilea la scrutinul parlamentar din 7 iulie.

Întrucât niciun partid nu a obținut o majoritate absolută, Macron i-a cerut lui Attal să rămână în funcție pentru moment și apoi a făcut apel la partidele principale să formeze o coaliție cu o majoritate „solidă”, evitând atât RN, cât și radicalul France Unbowed, care este cel mai mare partid din noul Front Popular de stânga.

Luni, trei dintre principalele partide ale PNL – socialiștii, verzii și comuniștii – au declarat că au convenit asupra candidaturii fostei diplomate Laurence Tubiana. Tubiana, în vârstă de 73 de ani, este șefa Fundației europene pentru climă și a condus Acordurile de la Paris din 2015 privind obiectivele climatice. Ea este, de asemenea, un fost consilier al fostului Președinte socialist François Hollande și săptămâna trecută a semnat o scrisoare deschisă din partea a 70 de intelectuali, îndemnând PNL să colaboreze imediat cu alții pentru a forma un „program și un guvern republican” cu o bază largă.

Manuel Bompard de la LFI a declarat că nu o consideră pe Tubiana o propunere „serioasă”. Citând scrisoarea deschisă din Le Monde, Bompard a declarat că a o avea ca Prim-ministru ar fi ca și cum „l-ar lăsa pe Macron să intre pe ușa din dos”.

Unii membri ai alianței lui Macron, cum ar fi miniștrii Gérald Darmanin și Aurore Bergé, au susținut colaborarea cu dreapta republicană conservatoare, care a fost redenumită de când unii dintre colegii lor din vechiul partid Republicanii au format o alianță cu RN.

Decizia lui Macron de a convoca alegeri anticipate pe fondul victoriei europene a RN în iunie i-a înfuriat pe mulți dintre aliații săi, precum și pe adversarii săi. Președintele francez nu a făcut niciun comentariu public de la înfrângerea partidului său în votul parlamentar.

Săptămâna trecută, el a scris o scrisoare către țară în care a făcut apel la toate partidele politice „să se ridice la înălțimea situației și să lucreze împreună” pentru a construi o coaliție.

Citește și