Premierul îl acuză pe fostul ministru Nazare. Florin Cîţu: România nu va investi milioane în banca ruşilor

Alexandru Nazare și Florin Cîțu. Foto: gov.ro Alexandru Nazare și Florin Cîțu. Foto: gov.ro
  • Florin Cîţu spune că vor fi făcute investigaţii pentru a se afla cine a decis că e bine pentru România să investească milioane de euro „într-o bancă a ruşilor”.
  • El precizează că nu este de acord cu memorandumul pentru majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii.

„România nu are nimic de câştigat de pe urma participării la această bancă (Banca Internaţională de Investiţii – n.r.). Sunt foarte multe semne de întrebare despre activitatea acestei bănci. În ceea ce mă priveşte sunt total surprins şi neplăcut surprins să văd acest memorandum semnat de fostul ministru şi dat spre avizare în Guvern. Nu înţeleg cum s-a ajuns şi cine l-a convins. Ar trebui să facem o investigaţie să vedem cine l-a convins că este un lucru bun pentru România”, spune Florin Cîţu.

Premierul precizează că a primit acest memorandum luni.

De asemenea, el spune că o să trimită Corpul de Control la Ministerul Finanţelor pentru mai multe aspecte.

„Vom începe cu această investigaţie să vedem cine a decis că e bine pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a ruşilor”, conchide Cîţu.

Cine controlează Banca Internaţională de Investiţii

Banca Internaţională de Investiţii a fost înfiinţată în 1970, la Moscova, pentru a susţine colaborarea între statele est-europene, inclusiv România. În 2019, sediul central a fost mutat la Budapesta.

Potrivit celor mai recente date, România are o participare de 6,8% în capitalul social al băncii, cel mai mare pachet de acţiuni fiind deţinut de Federaţia Rusă, cu 45%, urmată de Ungaria, cu 17%, Bulgaria, cu 11%, şi Cehia cu 9,8%. Restul acţiunilor sunt deţinute de Slovacia (6,4%), Cuba (1,4%), Vietnam (0,9%) şi Mongolia (0,8%).

Banca a raportat un profit net de 7,3 milioane euro în 2020, în creştere faţă de nivelul de 5,6 milioane euro în 2019, potrivit raportului financiar publicat la BVB. Veniturile operaţionale s-au majorat cu 2,4%, la 29,2 milioane euro.