• După numărarea tuturor voturilor miercuri dimineață, era clar că victoria zdrobitoare a BJP, prezisă în sondaje, nu s-a materializat.
  • Partidul a pierdut 62 de locuri, ajungând la un total de 240, sub cele 272 necesare pentru o majoritate parlamentară.
  • Este pentru prima dată de când Modi a fost ales în 2014 când BJP nu a obținut o majoritate clară pe cont propriu.

Partidul de guvernământ al lui Narendra Modi, Bharatiya Janata, a pierdut majoritatea parlamentară, dându-i o lovitură neașteptată premierului și obligându-l să negocieze cu partenerii de coaliție pentru a reveni la putere, scrie The Guardian.

După numărarea tuturor voturilor miercuri dimineață, era clar că victoria zdrobitoare a BJP, prezisă în sondaje, nu s-a materializat și că, în schimb, a avut loc un recul împotriva premierului puternic și a politicii sale naționaliste hinduse în zone întinse ale țării.

Partidul a pierdut 62 de locuri, ajungând la un total de 240, sub cele 272 necesare pentru o majoritate parlamentară.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Este pentru prima dată de când Modi a fost ales în 2014 când BJP nu a obținut o majoritate clară pe cont propriu. Cu toate acestea, împreună cu aliații săi politici, cunoscuți sub numele de Alianța Națională Democrată (NDA), victoria sa se ridică la aproximativ 292 de locuri, ceea ce este suficient pentru a forma un guvern majoritar care să guverneze în următorii cinci ani și să-l readucă pe Modi la guvernare pentru un al treilea mandat.

Opoziția câștigă 230 de locuri

Între timp, alianța de opoziție, care poartă acronimul INDIA, a depășit cu mult așteptările, câștigând în mod colectiv peste 230 de locuri. Alianța, formată din peste 20 de partide de opoziție naționale și regionale, s-a reunit pentru prima dată în aceste alegeri cu scopul de a-l învinge pe Modi.

În ciuda cursei strânse, Modi a insistat că a primit un mandat pentru a conduce din nou în discursul de victorie. Adresându-se alegătorilor la sediul BJP din Delhi, Modi a declarat că este „foarte, foarte fericit astăzi”.

„Aș dori să mă înclin în fața oamenilor din țară”, a spus Modi. „Astăzi este un moment emoționant și pentru mine personal. Acestea au fost primele mele alegeri după ce mi-am pierdut mama”.

„Binecuvântarea poporului pentru a treia oară după 10 ani ne ridică moralul, ne dă o nouă putere. Adversarii noștri, în ciuda faptului că sunt uniți, nu au putut câștiga nici măcar atâtea locuri câte a câștigat BJP.”

Oficialii BJP au insistat că va forma următorul guvern și au negat orice regres, subliniind că partidul lor a câștigat mai multe locuri decât oricare altul.

Citește și