• Orban a descris călătoria sa ca o „misiune de pace” și a încercat să se poziționeze ca mediator între Rusia și Ucraina. 
  • Ca lider ungar, Orban a obstrucționat, întârziat sau diluat în mod repetat inițiativele UE menite să sprijine Ucraina.
  • Vizita sa la Moscova a fost criticată de alți lideri europeni, care au subliniat că el nu acționează în numele UE.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a sosit la Moscova pentru a se întâlni cu Președintele rus, Vladimir Putin, pentru discuții privind războiul din Ucraina, scrie BBC.

Vizita a fost criticată de liderii UE, care au subliniat că Orban nu acționează în numele blocului comunitar.

Orban este singurul șef de guvern național din UE care a păstrat legături strânse cu Kremlinul după invazia la scară largă a Ucrainei în 2022. El a descris călătoria ca fiind o „misiune de pace” într-o postare pe X. Aceasta vine la câteva zile după ce a vizitat Kievul.

Recomandări

BIDEN: RĂMÂN ÎN ACEASTĂ CURSĂ
ZELENSKI CERE ACȚIUNEA ONU DUPĂ ATACUL RUSIEI
CE SE ALEGE DE FRANȚA
39 DE ELEVI IAU 10 LA BAC!
ORBAN O AȘTEAPTĂ PE MARINE LE PEN
MACRON RESPINGE CEREREA LUI ATTAL

În prima etapă, a petrecut marți trei ore cu Zelenski la Kiev – ambele părți ale călătoriei fiind atent coregrafiate pentru a-l evidenția pe Orban ca om de stat global, mai degrabă decât ca o oaie neagră. Ca și în cazul acțiunilor anterioare ale liderului maghiar în vârstă de 61 de ani, vizita în ambele capitale este un pariu.

În înregistrarea întâlnirii, Putin a declarat că Orban îl vizitează „nu doar în calitate de partener de lungă durată”, ci și în calitate de reprezentant al Uniunii Europene. Ungaria tocmai a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene și o va deține până la sfârșitul anului.

Viktor Orban, vorbind în cadrul reuniunii, a declarat: „Ungaria va deveni încet-încet ultima țară europeană care poate vorbi cu toată lumea”.

Kremlinul a declarat vineri că discuțiile dintre premierul ungar Viktor Orban și Președintele rus Vladimir Putin vor dura cel puțin două sau trei ore, dar ar putea continua atât timp cât este necesar. Oficiali îi însoțesc pe cei doi lideri la discuții, dar există posibilitatea ca aceștia să vorbească față în față.

Unii lideri europeni au condamnat deschis deplasarea la Moscova. Premierul Finlandei, Petteri Orpo, a numit-o „știre îngrijorătoare”, în timp ce Premierul polonez Donald Tusk a scris pe Twitter: „Zvonurile despre vizita dvs. la Moscova nu pot fi adevărate, @PM_ViktorOrban, sau pot?”.

Președintele Rusiei i-a spus lui Orban că ar fi bucuros să discute nuanțele recentului său plan de soluționare a problemei ucrainene, în care a oferit negocieri dacă Ucraina se retrage din regiunile ocupate de Rusia.

Liderul de la Kremlin a exprimat o serie de condiții prealabile stricte pentru negocieri, însă Kievul și aliații săi occidentali afirmă că acestea ar echivala cu capitularea Ucrainei.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, în februarie 2022, Prim-ministrul ungar a subliniat că avantajul Rusiei în materie de resurse și oameni face ca țara lui Putin să fie imbatabilă.

Orban a fost un critic vocal al sprijinului occidental pentru Ucraina. Anterior, el a încetinit acordul privind un pachet de ajutor UE în valoare de 50 de miliarde de euro (54 de miliarde USD; 42 de miliarde GBP), menit să sprijine Ucraina în apărarea sa împotriva Rusiei.

În timpul întâlnirii de astăzi, Putin a numit conversația cu Orban sinceră și utilă. „Pragmatismul sănătos și beneficiul reciproc sunt cheia dezvoltării cooperării dintre Rusia și Ungaria”, a spus Putin.

Orban a făcut un apel pentru oprirea focului pentru a crea condiții pentru negocierile privind Ucraina.

„Nu ar trebui să existe un armistițiu sau o pauză pentru reînarmarea regimului de la Kiev, Moscova reprezintă încheierea completă și definitivă a conflictului”, a spus Putin.

Putin a numit negocierile cu Orban oportune și utile și i-a mulțumit pentru vizita în Rusia. Moscova percepe vizita Premierului ungar ca pe o încercare de restabilire a dialogului.

Citește și