• Premierul de extremă dreapta al Ungariei a provocat indignare criticând „amestecul” dintre europeni și non-europeni.
  • Premierul ultraconservator devine din ce în ce mai popular în rândul dreptei americane pentru opoziția sa față de imigrație.
  • În timpul discursului său, Orban a mai declarat că Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie pentru războiul din Ucraina.

„Noi [maghiarii] nu suntem o rasă mixtă… și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Viktor Orban în timpul unui discurs susținut sâmbătă. Comentariile sale au stârnit indignarea parlamentarilor din opoziție și a politicienilor europeni.

Katalin Cseh, un europarlamentar din partea partidului de opoziție Momentum din Ungaria, a scris pe Twitter: „Pentru toți oamenii de „rasă mixtă” din Ungaria, indiferent ce înseamnă această izbucnire rasistă fără sens: Culoarea pielii voastre poate fi diferită, puteți veni din Europa sau de dincolo de ea – sunteți unul dintre noi, suntem mândri de voi. Diversitatea întărește națiunea, nu o slăbește”.

Europarlamentarul român Alin Mituta a scris pe Twitter: „Să vorbești despre rasă sau „puritate” etnică, mai ales într-o regiune atât de mixtă cum este Europa Centrală și de Est, este pur și simplu iluzoriu și periculos. La fel și domnul Orban”.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Vorbind la Universitatea de Vară din Băile Tușnad, în centrul României, dl Orban a afirmat că „Occidentul este împărțit în două”. El a spus că o jumătate este formată din țări în care se întrepătrund populații europene și alte populații non-europene. „Aceste țări nu mai sunt națiuni”, a spus el.

El a spus că astfel de țări „continuă să lupte cu Europa Centrală pentru a ne schimba ca să fim ca ele”.

Declarația vine în timp ce Orban se pregătește să călătorească în SUA pentru a se adresa unei adunări a activiștilor conservatori. Premierul ultraconservator devine din ce în ce mai popular în rândul dreptei americane pentru opoziția sa față de imigrație, drepturile homosexualilor și politicile liberale.

Orban, în dezacord cu UE

În timpul discursului său, Orban a declarat că Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie pentru războiul din Ucraina, deoarece sancțiunile împotriva Moscovei nu au funcționat.

„Este nevoie de o nouă strategie care ar trebui să se concentreze pe discuțiile de pace și pe elaborarea unei propuneri de pace bune… în loc de a câștiga războiul”, a spus el.

El a reiterat că Ungaria, membră NATO, va rămâne în afara războiului din Ucraina vecină. Poziția sa este în dezacord cu restul UE. El a declarat că Ungaria nu este dispusă să sprijine embargourile UE. Ungaria este dependentă în proporție de aproximativ 85% de importurile de gaze rusești.

El a susținut că strategia occidentală în Europa a fost construită pe patru piloni: că Ucraina poate câștiga un război împotriva Rusiei cu armele NATO, că sancțiunile ar putea slăbi Rusia și destabiliza conducerea acesteia, că sancțiunile ar afecta Rusia mai mult decât Europa și că lumea se va alinia în sprijinul Europei.

Orban a declarat că strategia a eșuat, deoarece guvernele din Europa se prăbușesc „ca piesele de domino”, în timp ce prețurile energiei cresc vertiginos. El a spus că este nevoie de o nouă strategie.

„Stăm într-o mașină care are toate cele patru cauciucuri găurite: este absolut clar că războiul nu poate fi câștigat în acest în acest fel”, a declara Orban. El a spus că Ucraina nu va câștiga niciodată războiul în acest fel „pur și simplu pentru că armata rusă are o dominație asimetrică”.

El a spus că nu există nicio șansă pentru discuții de pace între Rusia și Ucraina, adăugând: „Întrucât Rusia dorește garanții de securitate, acest război se poate încheia doar prin discuții de pace între Rusia și America”, a spus el.