• CNN: Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas Yahya Sinwar și premierul israelian Benjamin Netanyahu
  • Procurorul general de la Haga solicită mandate de arestare pentru Netanyahu, Gallant, Sinvar și Def.
  • Decizia îl plasează pe Netanyahu în aceeași poziție cu președintele rus Vladimir Putin.
  • Procurorul ICC: Există toate motivele să credem că prim-ministrul israelian Netanyahu este responsabil penal pentru crime de război și crime împotriva umanității.

UPDATE – McConnell: „CPI nu a reușit decât să se discrediteze singură”

Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, afirmă că „CPI nu a reușit decât să se discrediteze pe sine”, solicitând un mandat de arestare pentru președintele israelian Benjamin Netanyahu.

„Încă de imediat după 7 octombrie, Israelul și aliații și poporul evreu din întreaga lume s-au confruntat cu eforturi pernicioase de a echivala autoapărarea unei națiuni suverane cu acte barbare de terorism”, a declarat el în discursul de luni.

„Dar astăzi, cea mai nocivă încercare de echivalare morală vine din partea unor birocrați internaționali nealeși care flutură o autoritate inventată și pervertită.”

Recomandări

PUTIN AMENINȚĂ COREEA DE SUD
CÂND VOR FI ALEGERILE PREZIDENȚIALE?
FALCO A INTERZIS DEBARCAREA TURIȘTILOR
RUSIA ATACĂ MASIV UCRAINA
LGBTQ+ SE OPUNE POLITICII LUI ORBAN
SWIFT FACE SELFIE CU CHARLOTTE ȘI GEORGE

„În același timp, procurorul autodeclarat al Curții Penale Internaționale a solicitat mandate de arestare atât pentru șefii teroriștilor Hamas, cât și pentru prim-ministrul ales în mod corespunzător al Israelului. Este o evoluție condamnabilă, dar nu pentru presupușii subiecți ai cererilor.

UPDATE – Casa Albă va „rămâne în contact” cu legislatorii care cer sancțiuni împotriva CPI

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Jon Kirby, a refuzat să se pronunțe cu privire la modul în care administrația va răspunde la apelurile unor parlamentari americani de a impune sancțiuni împotriva procurorilor CPI.

„Vom rămâne în contact cu membrii Congresului, așa cum v-ați aștepta să facem”, a declarat Kirby atunci când a fost întrebat dacă Casa Albă va susține eforturile Congresului de a impune sancțiuni.

Atât legislatorii democrați, cât și cei republicani au condamnat cererea procurorului CPI, Khan, de emitere a unor mandate de arestare pentru Netanyahu, Gallant și mai mulți lideri Hamas. Un grup de republicani a amenințat la începutul acestei luni că va impune interdicții de viză și alte măsuri pentru oficialii CPI dacă aceștia vor da curs mandatelor.

UPDATE – Biden numește decizia „revoltătoare”

Biden numește „revoltătoare” cererea procurorului-șef al Curții Penale Internaționale (CPI) pentru mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu și a ministrului Apărării Yoav Gallant.

„Cererea procurorului CPI de mandate de arestare împotriva liderilor israelieni este scandaloasă. Și permiteți-mi să fiu clar: orice ar implica acest procuror, nu există nicio echivalență între Israel și Hamas. Vom fi mereu alături de Israel împotriva amenințărilor la adresa securității sale.”

UPDATE – CPI își apără poziția după criticile americane

Curtea Penală Internațională (CPI) a răspuns la respingerea de către secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cererii procurorului său de mandate de arestare pentru liderii israelieni – și Hamas.

Într-o declarație, CPI spune că, în ciuda „eforturilor semnificative” nu a primit „nicio informație care să fi demonstrat o acțiune autentică la nivel intern [în Israel] pentru a aborda crimele presupuse sau persoanele care fac obiectul anchetei”.

„Procurorul și-a subliniat în mod repetat îngrijorările cu privire la aderarea Israelului la dreptul internațional umanitar și a subliniat public că nu a văzut nicio schimbare vizibilă în comportament, în ciuda declarațiilor sale anterioare”, se adaugă declarația.

UPDATE – Blinken avertizează că eforturile de încetare a focului ar putea fi puse în pericol

În declarația sa, Antony Blinken continuă spunând că demersul CPI de a căuta arestarea liderilor israelieni „nu ajută cu nimic” conflictului în curs din Gaza și sugerează că ar putea periclita eforturile în curs de a ajunge la un acord de încetare a focului.

Blinken îl acuză pe procurorul-șef că s-a grăbit să solicite mandatele de arestare „în loc să permită sistemului juridic israelian o oportunitate completă și în timp util de a continua”.

„În alte situații, procurorul a amânat investigațiile naționale și a lucrat cu statele pentru a le acorda timp să investigheze. Procurorul nu a oferit aceeași oportunitate Israelului, care are în derulare investigații cu privire la acuzațiile aduse personalului său”, spune el.

UPDATE – Netanyahu: „Ordinul absurd și fals al procurorului de la Haga nu este îndreptat numai împotriva primului ministru al Israelului și a ministrului apărării, ci este îndreptat împotriva întregului stat Israel”

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu:

„Ordinul absurd și fals al procurorului de la Haga nu este îndreptat numai împotriva primului ministru al Israelului și a ministrului apărării, ci este îndreptat împotriva întregului stat Israel. Este îndreptată împotriva soldaților IDF, care luptă cu un eroism suprem împotriva ucigașilor ticăloși ai Hamas, care ne-au atacat cu o cruzime teribilă pe 7 octombrie. Cu ce ​​îndrăzneală compari între Hamas care ne-a ucis, ars, măcelărit, violat și răpit pe frații și surorile noastre, și soldații IDF care duc un război drept care nu are egal în morală care este de neegalat. În calitate de prim-ministru al Israelului, resping cu dezgust comparația făcută de procurorul de la Haga între Israelul democratic și ucigașii în masă ai Hamas”.

UPDATE – Mandatele nu vor ajuta la întreruperea luptelor din Gaza – premierul britanic

Un purtător de cuvânt al lui Rishi Sunak spune că decizia procurorului CPI de a cere mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și alți lideri israelieni și ai Hamas nu este utilă.

„Această acțiune nu este utilă în ceea ce privește obținerea unei pauze în lupte, scoaterea ostaticilor sau intrarea ajutorului umanitar”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Anterior, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: „Așa cum am spus de la început, nu credem că CPI are jurisdicție în acest caz. Marea Britanie nu a recunoscut încă Palestina ca stat, iar Israelul nu este un stat parte la Statutul de la Roma [CPI]”, adaugă purtătorul de cuvânt.

UPDATE – Decizia CPI este un prim pas de principiu, anunță Human Rights Watch

Un purtător de cuvânt al Human Rights Watch, o organizație neguvernamentală cu sediul la New York, a declarat că decizia luată de procurorul Karim Khan este un „prim pas de principiu” care „deschide ușa pentru ca cei responsabili de atrocitățile comise în ultimele luni să aibă parte de un proces corect”.

Balkees Jarrah, director asociat pentru justiție internațională, a declarat că solicitarea mandatelor de arestare „în fața presiunilor exercitate de parlamentarii americani și de alte persoane reafirmă rolul crucial” al instanței.

„Țările membre ale CPI ar trebui să fie pregătite să protejeze în mod hotărât independența CPI, deoarece este probabil ca presiunea ostilă să crească în timp ce judecătorii CPI analizează cererea lui Khan”, adaugă ea.

UPDATE – „O mișcare scandaloasă care nu poate fi acceptată” – președintele israelian

Președintele Israelului, Isaac Herzog, a împărtășit reacția sa la anunțul CPI, descriind-o ca fiind „dincolo de scandalos” și spunând că „arată în ce măsură sistemul judiciar internațional este în pericol de a se prăbuși”.

El spune că este o „mișcare unilaterală” care „reprezintă un pas politic unilateral care încurajează teroriștii din întreaga lume și care încalcă toate regulile de bază ale Curții”.

Atacând Hamas, Herzog continuă spunând că „orice încercare de a face o paralelă între acești teroriști atroce și un guvern ales în mod democratic al Israelului… este scandaloasă” și nu poate fi acceptată.

UPDATE – Reacții contrastante din partea politicienilor europeni

Premierul ceh Petr Fiala consideră că decizia procurorului Karim Khan este „îngrozitoare și complet inacceptabilă”.

„Nu trebuie să uităm că Hamas a fost cea care a atacat Israelul în octombrie și a ucis, rănit și răpit mii de oameni nevinovați. Acest atac terorist complet neprovocat a fost cel care a dus la actualul război din Gaza și la suferința civililor din Gaza, Israel și Liban”, spune el pe X.

Însă ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib, salută demersul, afirmând că Belgia susține CPI.

„Crimele comise în Gaza trebuie să fie urmărite la cel mai înalt nivel, indiferent de autorii lor. Cererea înaintată de procurorul Curții, Karim Khan, de emitere a unor mandate de arestare atât împotriva oficialilor Hamas, cât și a celor israelieni, reprezintă un pas important în investigarea situației din Palestina”, spune ea.

UPDATE – Despre Sinwar, al-Masri și Haniyeh, declarațiile lui Khan

Despre Sinwar, al-Masri și Haniyeh, Khan spune:

„Biroul meu este de părere că aceste persoane au planificat și instigat comiterea crimelor din 7 octombrie 2023 și că, prin propriile acțiuni, inclusiv prin vizite personale la ostatici la scurt timp după răpirea lor, și-au recunoscut responsabilitatea pentru aceste crime.”

„În timpul propriei mele vizite la Kibbutz Be’eri și Kibbutz Kfar Aza, precum și la locul unde a avut loc Festivalul de muzică Supernova din Re’im, am văzut scenele devastatoare ale acestor atacuri și impactul profund al crimelor inconștiente imputate în cererile depuse astăzi. Vorbind cu supraviețuitorii, am auzit cum dragostea din cadrul unei familii, cele mai profunde legături dintre un părinte și un copil, au fost contorsionate pentru a provoca o durere insondabilă prin cruzime calculată și cruzime extremă. Aceste acte necesită responsabilitate”

UPDATE – Israelul va înființa un centru de comandă special pentru a combate decizia CPI

Ministrul de externe al Israelului tocmai a anunțat că va fi înființat un centru de comandă special în urma anunțului Curții Penale Internaționale.

Israel Katz a declarat că acest grup va fi înființat pentru a lupta împotriva deciziei CPI, despre care spune că este menită să lege statul Israel de mâini și să îi refuze dreptul la autoapărare.

Katz califică demersul Curții – care a solicitat mandate de arestare pentru premierul israelian și pentru liderul Hamas din Gaza – drept un „atac frontal neîngrădit” asupra victimelor atacurilor din 7 octombrie și o „rușine istorică ce va fi amintită pentru totdeauna”.

UPDATE Un oficial Hamas afirmă că decizia CPI „echivalează victima cu călăul”

Sami Abu Zuhri, înalt oficial Hamas, a declarat pentru Reuters că solicitarea de mandate de arestare pentru trei lideri Hamas „echivalează victima cu călăul”.

De asemenea, acesta susține că decizia încurajează Israelul să continue ceea ce el a numit „războiul de exterminare”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Procurorul general de la Haga solicită mandate de arestare pentru Netanyahu, Gallant, Sinvar și Def.

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas Yahya Sinwar și premierul israelian Benjamin Netanyahu, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului și războiul care a urmat în Gaza, a declarat luni, într-un interviu exclusiv pentru CNN Christiane Amanpour, procurorul-șef al Curții, Karim Khan.

Khan a declarat că CPI solicită, de asemenea, mandate de arestare pentru ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri ai Hamas – Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem și mai bine cunoscut sub numele de Mohammed Deif, și Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.

Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și a lui Gallant includ „exterminarea unei populații, folosirea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare, țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului”, a declarat Khan pentru CNN.

Khan a declarat că acuzațiile împotriva lui Sinwar, Haniyeh și al-Masri includ „exterminare, crimă, luare de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”.

Mandatele împotriva politicienilor israelieni marchează o primă dată când CPI îl vizează pe liderul de vârf al unui aliat apropiat al Statelor Unite. Decizia îl plasează pe Netanyahu în aceeași poziție cu președintele rus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare în legătură cu războiul Moscovei în Ucraina.

Un grup de judecători ai CPI va analiza acum cererea lui Khan de emitere a mandatelor de arestare.

Citește și