• Poate fi amintit ca fiind cea mai scurtă încercare de lovitură de stat din cele două secole tumultoase de existență ale națiunii.
  • A durat doar trei ore, timp în care Arce i-a adunat pe bolivieni să se „mobilizeze” pentru a apăra democrația.
  • Arce a negat cu fermitate acuzațiile că ar fi fost în spatele tentativei de lovitură de stat.

Vehiculele blindate care înconjurau Plaza Murillo – piața mare, în mod normal liniștită, din centrul istoric al orașului La Paz – au fost cele care i-au speriat inițial pe bolivieni miercuri după-amiază. În momentul în care o mulțime de trupe mărșăluise spre palatul prezidențial, sentimentul de confuzie colectivă și de șoc era la un nivel maxim, scrie The Guardian.

Până la ora 14.30, un mic tanc lovea în mod repetat porțile clădirii neoclasice cunoscute sub numele de Palacio Quemado până când trupele au intrat cu forța și, într-o scenă extraordinară, liderul loviturii de stat – nemulțumit fost șef al armatei Juan José Zuñiga – s-a înfruntat împotriva președintelui, Luis Arce.

Alături de miniștrii cabinetului și strângând o ștafetă ceremonială, un simbol al rangului său de șef al statului, Arce, în vârstă de 60 de ani, i-a ordonat lui Zuñiga să se retragă, spunându-i: „Eu sunt căpitanul tău… retrage-ți toate trupele chiar acum, generale”.

Recomandări

AVEM DATELE ALEGERILOR!
TRUMP VS. BIDEN, CINE ARE DREPTATE?
CE SE ALEGE DE UK
AZI ÎNCEPE NEVERSEA
SUA ANUNȚĂ UN NOU AJUTOR PENTRU UCRAINA
ECONOMIA MERGE BINE, AMERICANII NU SIMT ASTA

Schimbul de replici a fost filmat și a durat câteva minute. S-a încheiat când Zuñiga s-a întors și a plecat prin aceeași ușă spartă prin care intrase, dispărând într-un vehicul al armatei antiglonț care a plecat cu viteză.

Poate fi amintit ca fiind cea mai scurtă încercare de lovitură de stat din cele două secole tumultoase de existență ale națiunii. A durat doar trei ore, timp în care Arce i-a adunat pe bolivieni să se „mobilizeze” pentru a apăra democrația, aparent a dezamorsat revolta într-o confruntare unu-la-unu și a numit un nou comandament militar care a ordonat trupelor revoltate să se întoarcă în cazarmă. Tulburările i-au lăsat pe bolivieni șocați și derutați.

Dar, de îndată ce o aparență a normalității a revenit, zvonurile au început să se învârte în țara de 12,5 milioane de oameni, care a văzut aproximativ 190 de lovituri de stat, precum și dictaturi și revoluții militare, de când și-a câștigat independența în 1825.

Chiar înainte de a fi reținut miercuri, Zuñiga a semănat semințele îndoielii, spunând jurnaliștilor – fără să furnizeze dovezi – că Arce i-a ordonat să facă o lovitură de stat falsă în încercarea de a spori popularitatea în scădere a președintelui.

Fostul comandant, care ar fi fost apropiat de guvern, fusese demis cu o zi înainte de revoltă, potrivit Ministrului de Guvernare al Boliviei, Eduardo Del Castillo.

Remarcile lui Zuñiga au fost valorificate de opoziție, care a cerut o anchetă parlamentară cu privire la afirmațiile conform cărora Arce ar fi încercat să orchestreze o auto-lovitură de stat.

Alejandro Reyes a declarat că există „dovezi și declarații care ne permit să credem că această [lovitură] a fost premeditată și ar putea chiar să implice participarea executivului”.

În apărarea lui Arce, Deisy Choque, un legiuitor al partidului de guvernământ Mișcarea către Socialism (MAS), a avertizat că lovitura de stat ar fi putut avea succes „dacă nu ar fi fost poziția adoptată de președinte, miniștri și societatea boliviană în ansamblu, care au repudiat imediat aceste acțiuni”. Ea a susținut că declarațiile lui Zuñiga nu aveau credibilitate, deoarece el și-a schimbat povestea de mai multe ori.

Joi, Arce a negat cu fermitate acuzațiile că ar fi fost în spatele tentativei de lovitură de stat, spunând: „Nu vom autoriza niciodată ridicarea de arme împotriva oamenilor. Ceea ce a făcut fostul comandant general al armatei […] a fost să se ridice împotriva poporului bolivian, atacând democrația care a costat sângele poporului bolivian. Nu vom face niciodată asta. Nu.”

Vineri, guvernul a anunțat alte 20 de arestări, inclusiv arestarea unui fost viceamiral al Marinei. Aproximativ 200 de ofițeri militari au luat parte la tentativa de lovitură de stat, a declarat ambasadorul Boliviei la Organizația Statelor Americane.

Ceea ce este dincolo de orice îndoială este că Arce prezidează o economie care se frământă. Pe fondul scăderii exporturilor de gaze și scăderii rezervelor valutare, există proteste în creștere față de creșterea prețurilor la alimente și deficitul de combustibil și de dolari americani, precum și diviziuni profunde în cadrul partidului său politic.

„Bolivia trece prin mai multe crize: politice, economice, sociale și de mediu, dar mai presus de toate instituționale”, a spus Franklin Pareja, politolog la Universitatea din San Andrés din Bolivia. „Guvernul este într-o situație foarte slabă. Nu are coeziune în cadrul propriului său partid.”

Arce este implicat într-o luptă acerbă pentru putere cu fostul președinte Evo Morales, care l-a ajutat să-l aleagă în 2020. Arce, un economist educat în Marea Britanie, a fost Ministrul de Finanțe al lui Morales și l-a înlocuit candidând la MAS după Morales – cel mai longeviv lider din punct de vedere democratic din țară. El a fost demis în 2019 pe fondul acuzațiilor de fraudă electorală, pe care le-a negat.

Ambii bărbați au spus că intenționează să caute președinția la alegerile de anul viitor pentru MAS. Morales a fost printre primii care au condamnat aparenta tentativă de lovitură de stat.

Dar într-un videoclip postat sâmbătă pe X de Bolivia TV, el este văzut cu suporteri punând la îndoială incidentul: „Nu știu ce fel de lovitură de stat este? O lovitură de stat cu zero răniți, zero împușcături, zero morți.”

Cu toate acestea, unii dintre susținătorii săi s-au alăturat corului celor îndoielnici. Gerardo García, vicepreședintele MAS, l-a acuzat pe Arce că a făcut o „bătă de joc la adresa țării” și că este „autorul intelectual” al unei false lovituri de stat.

Indiferent dacă sunt adevărate sau nu, zvonurile despre o „lovitură de stat” au „prins în imaginația populară”, a spus Pareja, și ar putea fi greu de scuturat pentru Arce. „Dacă acest lucru se întoarce împotriva lui, slăbiciunea și fragilitatea guvernului său s-ar putea adânci”.

Citește și