Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, cere lui Zelenski concedierea imediată a ambasadorului ucrainei în SUA

Președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Mike Johnson, a solicitat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să o demită pe Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în SUA.

Solicitarea vine după un incident controversat legat de „implicarea în politica internă americană”.

Johnson susține că Markarova a organizat o deplasare finanțată din banii contribuabililor într-un stat în care se desfășoară o bătălie electorală și care a „exclus în mod intenționat” republicanii înainte de alegerile prezidențiale din SUA.

Scrisoarea lui Johnson către Zelenski

Într-o scrisoare oficială adresată lui Zelenski, Johnson a criticat dur acțiunile ambasadorului Markarova, acuzând-o de organizarea unui eveniment partizan care ar fi favorizat Partidul Democrat înaintea alegerilor din noiembrie.

Evenimentul a avut loc într-un stat considerat câmp de bătălie politic și a fost condus de un susținător politic al vicepreședintelui Kamala Harris. Johnson a subliniat că niciun republican nu a fost invitat la acest eveniment, ceea ce constituie o interferență electorală evidentă.

Johnson a reiterat importanța ca națiunile străine să evite implicarea în politica internă a Statelor Unite. De asemenea, el a subliniat că sprijinul bipartizan pentru Ucraina ar putea fi pus în pericol de astfel de acțiuni care tensionează relațiile bilaterale.

Acest apel la demitere reflectă tensiunile dintre partidele politice din SUA și sensibilitatea față de influențele externe în perioada electorală. Cei doi candidați sunt aproape egali în multe sondaje, inclusiv în statele cheie care ar putea decide rezultatul.

Rămâne de văzut cum va răspunde președintele Zelenski la această cerere.

Exit mobile version