Președintele din Etiopia a fost înlocuit după o ceartă cu Premierul. Cine deține puterea politică

Parlamentul Etiopiei a aprobat numirea unui nou Președinte care să o înlocuiască pe prima femeie șef de stat din țară, Sahle-Work Zewde, potrivit BBC.

Taye Astike Selassie, Ministru de Externe din februarie, a preluat acest rol în mare parte ceremonial. În Etiopia, puterea politică este deținută de Prim-ministru, în prezent Abiy Ahmed. Sahle-Work s-ar fi certat cu Abiy în ultimii ani.

Susținerea de către Prim-ministru a numirii sale inițiale în 2018 a fost salutată ca un progres pentru egalitatea de gen în politica etiopiană.

Sâmbătă, Sahle-Work a postat un mesaj scurt și oarecum enigmatic pe X, lăsând să se înțeleagă că a fost nefericită ca urmare a tăcerii din ultimul an. Surse apropiate femeii în vârstă de 74 de ani au declarat pentru BBC Amharic că aceasta nu a mai fost fericită de ceva timp și că așteaptă cu nerăbdare sfârșitul mandatului său, prevăzut pentru sfârșitul acestei luni.

În timpul președinției sale, ea a făcut mai multe apeluri pentru pace în întreaga țară. Dar se crede că era nemulțumită de conflictele actuale din regiunile Oromia și Amhara. În Amhara, forțele federale au luptat împotriva unei miliții locale, ceea ce a dus la sute de morți și la acuzarea forțelor de securitate de comiterea de crime împotriva umanității.

Președintele Taye, în vârstă de 68 de ani, un diplomat cu experiență care a lucrat la ONU și în Egipt, este considerat un apropiat al lui Abiy. El a depus luni jurământul în fața parlamentarilor.

Înlocuirea lui Sahle-Work înseamnă că președintele Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, este în prezent singura femeie șef de stat din Africa.

Exit mobile version