Președintele israelian Herzog, la un an de la atacul Hamas: „Viața s-a oprit și cu toții am fost martorii cruzimii monstruoase a inamicului”

Israelul a început în această dimineață comemorările pentru aniversarea atacurilor devastatoare ale Hamas din 7 octombrie 2023 – una dintre cele mai întunecate zile din istoria evreilor după Holocaust.
Președintele Isaac Herzog a început ziua cu un minut de reculegere la ora 6:29 dimineața – momentul în care a început atacul – la locul festivalului de muzică Nova de lângă Re’im, unde luptători Hamas puternic înarmați au ucis cel puțin 370 de persoane, scrie Daily Mail.

Familiile celor uciși au participat la locul de comemorare și mulți dintre aceștia au fost văzuți căzând la pământ în timp ce Herzog declara: „A trecut un an de când viața s-a oprit, cerul s-a întunecat și cu toții am fost martorii cruzimii monstruoase a inamicului care a încercat să distrugă poporul evreu, statul Israel și societatea israeliană”.

„Suntem cu toții încă îndurerați și încercăm să facem loc doliului național, lacrimilor pentru dezastrul teribil care ne-a lovit”, a spus el, adăugând că lumea trebuie să sprijine Israelul pentru a aduce pacea.

„Lumea trebuie să realizeze și să înțeleagă că, pentru a schimba cursul istoriei și a aduce pacea, un viitor mai bun în regiune, trebuie să sprijine Israelul în lupta sa împotriva dușmanilor săi”, a spus Herzog, înainte de a se plimba printre monumente pentru a saluta familiile victimelor.

Ceremonii și evenimente sunt planificate în Israel și în orașe din întreaga lume pentru a marca aniversarea atacului fără precedent al militanților palestinieni din Fâșia Gaza, care a făcut peste 1 200 de victime.

În cursul zilei de luni, președintele Herzog va conduce o ceremonie de comemorare a victimelor războiului împotriva Hamas în orașul Sderot din vestul Israelului, aflat la mai puțin de doi kilometri (puțin peste o milă) de granița cu Gaza.

Exit mobile version