• Războiul a perturbat exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră.
  • Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu și porumb din lume.
  • Președintele turc Recep Erdogan intensifică negocierile cu Rusia și Ucraina în speranța de a ajunge la un acord privind exportul de cereale ucrainene.

Președintele turc Recep Erdogan intensifică negocierile cu Rusia și Ucraina în speranța de a ajunge la un acord privind exportul de cereale ucrainene.

Războiul a perturbat exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră. Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu și porumb din lume.

Pe de altă parte, o investigație realizată de un grup de jurnaliști ucraineni de la Radio Free Europe, relevă că Rusia exportă în Turcia cereale furate din Ucraina. Moscova neagă acest lucru.

Noi nu avem o problemă cu aceste aspecte, cu penuria de cereale, în acest moment, dar există probleme la nivel global. Există o problemă serioasă, în special în Africa, și dorim să acționăm ca intermediar pentru ambii lideri în această privință și să continuăm acest lucru prin întâlnirea cu secretarul general al ONU, domnul Guterres sub egida Națiunilor Unite. Ne vom intensifica discuțiile în decurs de o săptămână sau 10 zile și vom încerca să ajungem la un rezultat”, a declarat președintele turc Recep Erdogan.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Războiul a perturbat exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră, iar Occidentul acuză
Rusia că folosește cerealele pe post de armă în războiul declanșat în Ucraina.

Premierul italian Mario Draghi susține că un acord cu Rusia ar face rost de cereale și îngrășăminte pentru țările sărace.

Doresc să mulțumesc Turciei pentru eforturile de mediere, în special în ceea ce privește blocada de cereale blocată în orașele de la Marea Neagră. Trebuie să eliberăm, cât mai curând posibil, aceste provizii, precum și îngrășămintele pentru a evita o catastrofă umanitară și socială în cele mai sărace țări ale lumii. În cadrul G7 de la Elmau, Antonio Guterres (secretarul general al ONU) a descris liniile generale ale unui plan la care lucrează ONU, cu un rol central pentru Turcia. Sper că Rusia poate da undă verde acestei inițiative și că aceasta poate deveni un semn de conciliere pentru viitoarele negocieri de pace.