• Guvernul turc ar putea adopta o nouă lege pentru a opri răspândirea de știri false.
  • Președintele turc susține că vrea ca poporul să fie informat despre adevăr.
  • Marile companii de social-media și-au făcut birouri în Turcia.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a descris sâmbătă rețelele de socializare ca fiind una dintre principalele amenințări la adresa democrației. Guvernul lui Erdogan intenționează să urmărească adoptarea unei legislații care să incrimineze răspândirea de știri false și dezinformări online.

Criticii spun că modificările propuse ar înăspri restricțiile asupra libertății de exprimare. Erdogan a declarat că atunci când au apărut prima dată, rețelele sociale au fost văzute ca un simbol al libertății, dar acum „s-au transformat într-una dintre principalele surse de amenințări la adresa democrației actuale”.

„În acest sens, este important să informăm publicul pentru a combate dezinformarea și propaganda în cadrul adevărului. Încercăm să ne protejăm poporul, în special segmentele vulnerabile ale societății noastre, împotriva minciunilor și dezinformării, fără a încălca dreptul cetățenilor noștri de a primi informații corecte și imparțiale”, spune președintele turc.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Turcia a adoptat anul trecut o lege care impune platformelor de socializare care au peste un milion de utilizatori să aibă un reprezentant legal și să stocheze datele în țară. De atunci, marile companii de social media, inclusiv Facebook, YouTube și Twitter, și-au stabilit birouri în Turcia.

Noua legislație ar face din difuzarea „dezinformării” și a „știrilor false” infracțiuni penale pedepsite cu până la cinci ani de închisoare, potrivit presei pro-guvernamentale. De asemenea, ar urma să instituie un organism de reglementare în domeniul social media. Cele mai multe dintre marile companii media din Turcia se află sub controlul guvernului, ceea ce face ca rețelele sociale să fie o piață de desfacere importantă pentru vocile disidente.