• Preşedintele Ucrainei a semnat un decret care interzice emisia a trei posturi de ştiri ale opoziţiei pro-ruse.
  • Posturile vizate sunt ZIK, NewsOne şi 112 Ucraina, a căror emisie este disponibilă doar pe Youtube.
  • Vladimir Zelensky a justificat măsura susţinând că respectivele posturi sunt o ameninţare pentru securitatea naţională şi răspândesc propagandă rusă.

Emisia canalelor de televiziune 112 Ucraina, NewsOne și ZIK au fost suspendate în Ucraina marți seară, după ce președintele ucrainean Vladimir Zelensky a autorizat sancțiunile impuse de Consiliului Național de Securitate, transmite TASS.

Într-un tweet, Zelensky a explicat că transmisia celor 3 canale a fost suspendată pe o perioadă de cinci ani pentru că răspândesc propagandă rusă.

„Sancțiunile sunt o decizie dificilă. Ucraina susține cu tărie libertatea de exprimare, nu propaganda finanțată de o țară agresivă care subminează drumul Ucrainei către integrarea UE. Lupta pentru independență este lupta în războiul informațional pentru adevăr și valorile europene”, a scris Zelensky.

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
TAYLOR SWIFT, ÎN SLUJBA DOMNULUI
LA UN SWIPE DISTANȚĂ

În prezent, cele trei canale de știri sunt disponibile doar pe YouTube.

Purtătorul de cuvânt al lui Zelensky, Yulia Mendel, a menționat: „S-a confirmat că posturile TV sunt finanțate de ruși și sunt utilizate ca instrument în războiul împotriva Ucrainei”.

Pe de altă parte, deputatul Vadim Rabinovich a anunțat că „Platforma Opoziţiei pentru Viaţă”, un partid politic pro-rus din Ucraina, a inițiat procedura de punere sub acuzare a lui Zelensky din cauza acestei decizii, pe care a caracterizat-o drept „o încercare de a închide gura celor care spun adevărul „.

Totodată, șeful statului ucrainean a justificat măsura susţinând că posturile de știri reprezintă și o portavoce a partidului pro-rus „Platforma Opoziţiei pentru Viaţă”.